Subscribe Us

Class 10 English First Flight Chapter 3 ~ Two Stories about Flying English

Two Stories about Flying English



Quick Revision Notes

• This story is about a young seagull, who was afraid of flying.

• Young seagull was full of pessimism.

• His parents and family members used to encourage him for his first flight but he doesn’t have enough courage to fly.


Summary of His First Flight Class 10 First Flight

• He was left alone by his family members for 24 hours and he ate nothing.

• He was very hungry and he begged for food for mother.

• Young seagull’s mother diverted his mind from fear to food.

• He dived when he saw the food. He cried and screamed but his wings opened automatically and flapped his wings.

Summary of His First Flight Class 10 First Flight

• After all he was joined by his family in his first flight.



Quick Revision Notes

• At the midnight a pilot of old Dakota aeroplane flies over Paris (France) towards England.

• Pilot was flies with the dreams of having breakfast in the morning and spending holidays with his family.

• Unfortunately he passes through huge black clouds.

Summary of Black Aeroplane Class 10 First Flight

• The compass, radio, fuel gauge and all other equipment turned dead. Even not enough fuel in fuel tank.

• Suddenly he noticed another pilot in black aeroplane waved his hand to follow his instructions.

• Suddenly he noticed a row of light on the ground and that’s runway, he lands safely.

• He went to receptionist and asks about the aeroplane. But he is dumbstruck to know that there is no aeroplane noticed on the radar that night.

Summary of Black Aeroplane Class 10 First Flight

• Many questions in his mind remain unsolved about the mysterious the black aeroplane.


Q1- Who is the author of "His First Flight"?
A) Liam O' Flaherty
B) Frederick Forsyth
C) Roal Dahl
D) Paulo Coehlo

Q2- Who is the author of "Black Aeroplane"?
A) Liam O' Flaherty
B) Frederick Forsyth
C) Roal Dahl
D) Paulo Coehlo

Q3- The lesson "His First Flight" is about a ______
A) pilot
B) seagull
C) parrot
D) pigeon

Q4- Why was he afraid to fly?
A) he was a coward
B) he was afraid his wings will not support him
C) he was afraid that everyone would judge him
D) both 1 and 2

Q5- What did his parents threaten him with if he didn't flew away?
A) to never talk to him
B) to punish him
C) to starve him
D) to abandon him

Q6- What were his parents teaching his brothers and sisters?
A) to perfect the art of flying
B) to skim the waves
C) to dive for fish
D) all of the above

Q7- The sight of ________ maddened him.
A) his brothers flying
B) his siblings enjoying without him
C) food
D) all of the above

Q8- What urged him to make his first flight?
A) hunger
B) sight of fish
C) courage
D) both 1 and 2

Q9- Why did his mother stop midway while giving him the fish?
A) she was mad at him
B) to push him to fly out of hunger
C) she didn't want to give him the fish
D) she got tired

Q10- The title "Black Aeroplane" is based on?
A) the aeroplane that helped the pilot
B) the pilot's aeroplane
C) aeroplane in the stormy sky
D) none of the above

Q11- The pilot was flying from _____ to _____.
A) England, France
B) England, India
C) France, England
D) France, India

Q12- What was the pilot looking forward to?
A) to reach his destination
B) to meet his family
C) his holiday
D) both 2 and 3

Q13- Which control station did he contact on his way?
A) Paris
B) India
C) England
D) he didn't contact any

Q14- "They looked like black mountains standing in front
of me across the sky". What looked like black mountains?
A) Black mountains
B) Storm clouds
C) tall buildings
D) black plateau

Q15- What risk did the pilot take?
A) flying back to Paris
B) missing the breakfast he desired
C) he took no risk
D) flying his old Dakota straight into the storm

Q16- What instruments had stopped working during the storm?
A) compass
B) radio
C) both of them
D) none of them

Q17- What was the pilot not sorry about?
A) missing his holiday
B) driving the plane into the storm
C) risking the lives of fellow passengers
D) both 2 and 3

Q18- What did the seagull pretend was happening to him so that he could take his first flight?
A) he was unconscious
B) he was falling down the cliff
C) he was falling asleep
D) He lost his balance

Q19- What food did the seagull's mother get for it?
A) earthworms
B) fish
C) insects
D) rodents

Q20- How far was the narrator from Paris when he saw dark clouds in the sky?
A) 200 km
B) 100 km
C) 50 km
D) 150 km

Q21- Which of the pilot's intruments stopped working first?
A) compass
B) radio
C) both stopped together
D) both were working

Q22- When the pilot of the black aeroplane asked the narrator to follow him, in which direction did he turn the aeroplane?
A) south
B) north
C) east
D) west

Q23- Why didn't the pilot turn the aeroplane back towards Paris?
A) He wanted to meet his family
B) He wanted to go on a holiday
C) He did not want to miss the breakfast
D) He did not like Paris

Q24- What was the name of the aeroplane that the pilot was flying?
A) Airbus
B) Boeing
C) Dakota
D) Minesotta

Q25- The pilot was not able to ___ anything
A) see
B) hear
C) speak
D) all of them


ANSWER KEY
1
A
11
C
21
A
2
B
12
D
22
B
3
B
13
A
23
C
4
B
14
B
24
C
5
C
15
D
25
A
6
D
16
C
26

7
C
17
D
27

8
D
18
C
28

9
B
19
B
29

10
A
20
D
30










1. Why was the young seagull afraid to fly? Do you think all young birds are afraid to make their first flight, or are some birds more timid than others? Do you think a human baby also finds it a challenge to take its first steps?

Answer

The young seagull was afraid to fly because it was its first flight. It is a well known fact that doing something for the first time is challenging. Therefore, all young birds must be afraid to make their first flights. Similarly, a human baby would also find it a challenge to take its first step.

2. “The sight of the food maddened him.” What does this suggest? What compelled the young seagull to finally fly?

Answer

The young seagull was very hungry. It was this hunger that ultimately compelled it to fly. Its hunger only intensified when it saw its mother tearing at a piece of fish that lay at her feet. It cried to her, begging her to get some food. When its mother came towards it with food in her beak, it screamed with joy and anticipation. However, she stopped midway. It wondered why she did not come nearer. Not being able to resist or control its hunger any longer, it dived at the food in its mother’s beak. At that moment, his hunger overpowered his fear of the great expanse of sea beneath the cliff. Finally, this plunge was followed by the natural reaction of its body, i.e., to fly.

3. “They were beckoning to him, calling shrilly. “Why did the seagull’s father and mother threaten him and cajole him to fly?

Answer 

The young seagull was afraid to fly. Even when it saw its brothers and sisters flying, and its parents helping and teaching them, it could not gather enough courage to make that first flight. That is why its father and mother were calling to it shrilly and scolding it. They threatened to let it starve on its ledge if it did not fly. They did so because they wanted it to leave its fear behind and learn to fly.


4. “I’ll take the risk.” What is the risk? Why does the narrator take it?

Answer

The risk was to fly through the black storm clouds. The narrator took the risk because he wanted to reach Paris to celebrate Christmas with his family.

5. Describe the narrator’s experience as he flew the aeroplane into the storm.

Answer

As he flew into the storm, everything went black. It was impossible to see anything outside the plane. It jumped and twisted in the air. When he looked at his compass, he saw that it was turning round and round. It was dead. Along with it, the other instruments, including the radio, were also dead. Suddenly, he saw another aeroplane. Its pilot waved at him, asking him to follow. He was glad to find a helper. He was using his last fuel tank and there was only enough fuel to fly five or ten minutes. Then, the other pilot started to go down and he followed. He suddenly came out of the clouds and saw the runway, on which he then landed his plane safely.

6. Why does the narrator say, “I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota…”?

Answer 

He was delighted to land safely out of dark stormy clouds, therefore, he was not sorry to walk away for his plane. He felt bad, when he was no able to thank his guide, his mentor who saved him from from frightening situations, but he was so happy after landing that he didn't feel sorry for not being able to thank the guide pilot.

7. What made the woman in the control centre look at the narrator strangely?

Answer

The women in the control room was surprised when the narrator asked about the other aeroplane and its pilot. She said that there was no areoplane seen on the radar.











8. Who do you think helped the narrator to reach safely? Discuss this among yourselves and give reasons for your answer.

Answer

Probably, it was the narrator’s own self that helped him through the storm. There was no other plane in the storm as the woman at the control centre could see only his plane on the radar. Also, no other plane was flying that night. In his fear, he might have been hallucinating. He was a good pilot, and it might have been his own self that came to his help.


1. Try to guess the meanings of the word ‘black’ in the sentences given below. Check the meanings in the dictionary and find out whether you have guessed right.
1. Go and have a bath; your hands and face are absolutely black __________.
2. The taxi-driver gave Ratan a black look as he crossed the road when the traffic light was green. __________
3. The bombardment of Hiroshima is one of the blackest crimes against humanity. __________
4. Very few people enjoy Harold Pinter’s black comedy. __________
5. Sometimes shopkeepers store essential goods to create false scarcity and then sell these in black. __________
6. Villagers had beaten the criminal black and blue. __________

Answer

1. The meaning of ‘black’ in this sentence is that the face and hands are dark with dust and heat.
2. Here, ‘black’ refers to an angry look.
3. Here, ‘blackest’ refers to the darkest and cruellest crime against humanity.
4. Here, ‘black’ refers to dark and gloomy comedy.
5. The meaning of ‘black’ in this sentence is that the shopkeepers sell the described goods ‘at a higher price’.
6. Here, ‘black’ means that the criminal suffered excessive beating at the hands of the villagers.

Page No: 41

2.Match the phrases given under Column A with their meanings given under Column B:

A

B
1.
Fly a flag
Move quickly/suddenly
2.
Fly into rage
Be successful
3.
Fly along
Display a flag on a long pole
4.
Fly high
Escape from a place
5.
Fly the coop
Become suddenly very angry

Answer

A
B
1.Fly a flagDisplay a flag on a long pole
2.Fly into rageBecome suddenly very angry
3.Fly alongMove quickly/suddenly
4.Fly highBe successful
5.Fly the coopEscape from a place

3. We know that the word ‘fly’ (of birds/insects) means to move through air using wings. Tick the words which have the same or nearly the same meaning.

swoop
flit
paddle
flutter
ascend
float
ride
skim
sink
dart
hover
glide
descend
soar
shoot
spring
stay
fall
sail
flap

Answer

The words which have the same or nearly the same meaning as ‘fly’ are as follows:
swoop, flit, float, dart, soar, hover, sail skim, glide, flutter
















Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal



Post a Comment

0 Comments