Subscribe Us

Class 10 English First Flight Chapter 6 ~ The Hundred Dresses ~2

The Hundred Dresses ~2

Quick Revision Notes


• Miss Masson, the teacher read out the letter written by Wanda’s father informing them about absence of Wanda and Jack from their school to the classroom.

• The Petronski family decides to settle in a big city so that their children don’t suffer from funny pranks played by their classmates.

• The whole class along with the teacher got shocked with the content of the letter sent by Mr. Petronski.

• The entire class got tensed and they felt bad about Wanda.

• Maddie was not able to concentrate on her studies. She felt that she is coward and never stopped Peggy from making fun of Wanda.

Summary of The Hundred Dresses-II Class 10 First Flight

• She wanted to meet Wanda and made up her mind to go to her house and tell her that she has won the prize of drawing competition.

• When the school was over Peggy and Maddie went to Boggins Heights.

• Both the girls found her house but they could not meet her as they had already left the place.

• Peggie tried to defend her behaviuor but Maddie is not satisfied.

• On Saturday both Peggie and Maddie wrote a letter to Wanda telling her she had won the contest.

• Days passed but there was no answer from Wanda.

• It was Christmas time when Miss Mason received a letter from Wanda.

• Wanda had written a letter that the girls could keep those hundred dresses because in her new house she had hundred new ones.

• She had gifted special drawing to Peggy and Maddie.

Summary of The Hundred Dresses-II Class 10 First Flight

• Maddie found that the face in the drawing looked like her.
           
• She went to Peggy’s house and saw her drawing too.

• She made up her mind to go to her house and tell her that found that the face and head of the drawing looked like their face and head.

• Peggy consoled herself by saying that Wanda really liked them Maddie agreed and blinked away the tears that came every time she thought of Wanda Petronski.




Q1- Who wrote the letter received by Miss Mason?
A) Wanda
B) Wanda's mother
C) Wanda's father
D) Wanda's brother

Q2- What did the letter convey?
A) Wanda wasn't well
B) Wanda won't be attending school
C) they have moved to the big city
D) both 2 and 3

Q3- what else was mentioned in the letter?
A) her drawings
B) her medal
C) the school
D) her funny name

Q4- How did Miss Mason feel about whatever happened with Wanda?
A) unfortunate
B) sad
C) cruel
D) both 1 and 2

Q5- How would you describe Miss Mason's feelings towards the class?
A) Angry
B) Upset
C) Happy
D) Cheerful

Q6- What was just as bad as what Peggy had done?
A) Maddie staying silent while Peggy teased Wanda
B) Maddie not stopping Peggy
C) Maddie teasing Wanda
D) None of the above

Q7- What did Maddie think of herself after the letter was read out loud?
A) Grateful
B) Lucky
C) Hero
D) Coward

Q8- "So Peggy had the same idea! Maddie glowed" What was the idea?
A) To tease Wanda one more time
B) To go and look for Wanda at Boggins Height
C) To apologise to Wanda
D) Both 2 and 3

Q9- What was Maddie reminded of by the Petronski's house?
A) how they teased her
B) how she could stop all of it
C) Wanda's drawings
D) Wanda's dress; unironed but clean

Q10- What excuses does Peggy think of for her behaviour?
A) Wanda didn't know she was being made fun of
B) she got the idea of hundred drawings only when Peggy asked her
C) None
D) Both

Q11- What important decision does Maddie take?
A) Unfriending Peggy
B) visiting Wanda
C) stop others from bullying
D) all of the above

Q12- How did they contact Wanda?
A) Letter
B) Phone call
C) Email
D) They visited her

Q13- What did they write in the letter?
A) apology
B) Her drawings and that she won
C) asked about new city
D) both 2 and 3

Q14- Why did they think Wanda wouldn't reply?
A) she didn't know how to read
B) she didn't know how to write
C) She must've been sad and angry
D) all of the above

Q15- Who was more anxious for a reply?
A) Maddie
B) Peggy
C) Miss Mason
D) All of them

Q16- What did Maddie notice in the drawings?
A) Wanda drew their faces
B) they were beautiful
C) Wanda wrote notes for them
D) all of the above

Q17- What was the tone of Wanda's reply?
A) Friendly
B) Angry
C) ungrateful
D) hatred

Q18- What do you mean by "picking on someone"?
A) Unfairly criticising them
B) Taking something from them
C) Taking them somewhere
D) None of the above

Q19- What was Maddie's reaction on receiving the drawing?
A) sad
B) happy
C) excited
D) neutral

Q20- What did Peggy infer from the drawing?
A) Wanda was a good artist
B) Wanda liked them
C) Wanda hated them
D) Both 1 and 2
Q21- What was the description of the house which Maddie thought to be Wanda's house?
A) Little white house
B) Big white house
C) Small green cottage
D) Tiny Red hut
Q22- The grass along the pathway to Wanda's house looked like ____
A) puppies
B) snakes
C) kittens
D) monkeys

Q23- Wanda's house was ____
A) on a cliff
B) on top of a hill
C) by the river
D) in the forest

Q24- What was used to decorate the classroom on Christmas?
A) bells
B) tree
C) both
D) None of the above

Q25- What was the colour of the dress in Peggy'e drawing?
A) red
B) green
C) blue
D) white


ANSWER KEY
1
C
11
C
21
A
2
D
12
A
22
C
3
D
13
D
23
B
4
D
14
C
24
C
5
B
15
A
25
B
6
A
16
A
26

7
D
17
A
27

8
D
18
A
28

9
D
19
A
29

10
D
20
B
30


















1.What did Mr Petronski’s letter say?

Answer

Mr Pertronski’s letter said that Wanda would not come to school anymore as they were shifting to another city. He also said that there, nobody would ask them why they had funny names because there were plenty of funny names in the city.

2. Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset?

Answer 

Yes, Miss Mason was unhappy and upset as she was was disturbed by the ill treatment to Wanda by the students of her class. She didn't approve of the humiliation of a child just because of her name, dresses and house.

3. How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?

Answer 

After listening to the note from Wanda’s father, Maddie had a very sick and guilty feeling in the bottom of her stomach. She could not concentrate when she tried to prepare her lessons. She had not enjoyed listening to Peggy ask Wanda how many dresses she had in her closet.

4.  What does Maddie want to do?

Answer

Maddie wanted to tell Wanda that she didn't want to hurt her feelings.



5. What excuses does Peggy think up for her behaviour? Why?

Answer  

Peggy thought that she was satisfied that she never called Wanda a foreigner or made fun of her name. She also said that she never thought Wanda had even the sense to know that they were making fun of her. She realised her mistake of thinking that Wanda was not bright enough to understand her insult.

6. What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?

Answer

Maddie is feeling bad about Wanda and herself. She is feeling very sad for not even getting a chance to say sorry to Wanda.

7. Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress?

Answer

Wanda’s blue dress was old, faded but used to be neat and clean. Similarly her house was small and makeshift but clean. Therefore, it reminded Maddie of Wanda’s blue dress

8. What does Maddie think hard about? What important decision does she come to?

Answer

Wanda thinks about not letting injustice happen to anyone. She makes vow that she would protest if anybody misbehaves with anybody. She won’t be a mute spectator the way she did earlier. In a way the episode of Wanda’s family leaving that city works as major change agent for Maddie’s personality.


9. What did the girls write to Wanda?
Answer 

The girls wrote a friendly letter to Wanda telling her that she had won the contest. They also wrote how pretty her drawings were. They asked her if she liked the place where she was living and if she liked her new teacher. They wanted to say that they were sorry. However, they ended up with just writing a friendly letter. They signed it with lots of X’s for love.

10. Did they get a reply? Who was more anxious for a reply, Peggy or Maddie? How do you know?

Answer

No, they did not get a reply. Maddie was more anxious for a reply as she thought a lot about it. She would put herself to sleep making speeches about Wanda and defending her from great crowds of girls who were trying to tease her. Before Wanda could press her lips together in a tight line, which she did before answering, Maddie would cry out and ask everybody to stop and then, everybody would feel ashamed the way she felt. Peggy, on the other hand, had begun to forget about the whole affair. This shows that Maddie was more anxious for a reply than Peggy.

11. How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her?

Answer 

The girls came to know that Wanda liked them even though they had teased her as she had asked Miss Mason to give the green dress with red trimming to Peggy and the blue one to Maddie. Later when Maddie looked at the drawing very carefully, she realized that the dress had a face and a head, which looked like her own self. The head and face in the drawing given to Peggy looked just like Peggy. That is why the girls knew that Wanda liked them even though they had teased her.

12. Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?

Answer

Wanda family moved to different city because of her father felt bad about the bad behaviour of girls towards Wanda.


13. Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right?

Answer 

Yes, Maddie was right when she thought that her silence was as bad as Peggy’s teasing because her silence encouraged Peggy to tease her. A person who sees something wrong happening in front of him/her is as much an offender as the person committing the offence. Maddie was too afraid to say anything because she did not want to lose Peggy’s friendship. Also, she was poor herself, so she feared that everybody would make fun of her too.

14. Peggy says, “I never thought she had the sense to know we were making fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!” What led Peggy to believe that Wanda was dumb? Did she change her opinion later?

Answer

Peggy believed that Wanda was dumb as she could not understand why Wanda said she had a hundred dresses, even when everybody knew that she was poor. She knew everybody was laughing at her. Even then, she kept giving the same answer. She even described the dresses she said she had. That is why Peggy thought Wanda was dumb. She changed her opinion later when she saw the hundred dresses Wanda had talked about. She saw the drawings and was highly impressed by their beauty. She realized that Wanda was a very good artist.



15. What important decision did Maddie make? Why did she have to think hard to do so?

Answer

The important decision that Maddie made was that she would never stand by and say nothing again. If she ever heard anybody picking on someone because they were funny-looking or because they had strange names, she would speak up. She did not even mind losing Peggy’s friendship over it. She knew she could not make things right with Wanda. However, she had decided that in the future, she would never make anybody else unhappy again.
She was unhappy that she could not find Wanda at her home. She could not sleep that night. She thought about Wanda, her faded blue dress, and the little house she lived in. She also thought about the hundred glowing pictures, which were all lined up in the classroom. She was feeling guilty of not having said anything when everybody else was teasing Wanda. It was her guilt that made her think very hard and arrive at the important decision.

16. Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses? Why are they surprised?

Answer 

Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of dresses because they made fun of her hundred dresses. They believe her to be a liar. They were surprised because they always made fun of here dresses and insulted her, but she had gifted them with those beautiful designs.

17. Do you think Wanda really thought the girls were teasing her? Why or why not?

Answer


Yes, Wanda knew that girls were teasing her She would have known that the children intended to make fun of her poverty, and would have laughed at her whatever she might have said. This could have been the reason for her exaggerating everything whenever she answered their questions.



I. Here are thirty adjectives describing human qualities. Discuss them with your partner and put them in the two word webs (given below) according to whether you think they show positive or negative qualities. You can consult a dictionary if you are not sure of the meanings of some of the words. You may also add to the list the positive or negative ‘pair’ of a given words.

kind, sarcastic, courteous, arrogant, insipid, timid, placid, cruel, haughty, proud, zealous, intrepid, sensitive, compassionate, introverted, stolid, cheerful, contented, thoughtless, vain, friendly, unforgiving, fashionable, generous, talented, lonely, determined, creative, miserable, complacent.

Class 10th NCERT Solutions: First Flight Ch-6 Question


Class 10th NCERT Solutions: First Flight Ch-6 Question

Answer

Class 10th NCERT Solutions: First Flight Ch-6 Question

Class 10th NCERT Solutions: First Flight Ch-6 Question

 

II. What adjectives can we use to describe Peggy, Wanda and Maddie? You can choose adjectives from the list above. You can also add some of your own. 

1. Peggy ____________________________________________________________
2. Wanda ___________________________________________________________
3. Maddie __________________________________________________________

Answer 

1. Peggy: sarcastic, cheerful, contented
2. Wanda: kind, timid, introverted, generous, talented, lonely, creative
3. Maddie: kind, timid, sensitive, miserable

III.
1.Find the sentences in the story with the following phrasal verbs.
lined up
thought up
took off
stood by

Answer 

(i) lined up
And she thought of the glowing picture those hundred dresses made − all lined up in the classroom.
(ii) thought up
Peggy, who had thought up this game, and Maddie, her inseparable friend, were always the last to leave.
(iii) took off − Miss Mason took off her glasses, blew on them and wiped them on her soft white handkerchief.
(ivi) stood by − She had stood by silently, and that was just as bad as what Peggy had done.

IV. Colours are used to describe feelings, moods and emotions. Match the following ‘colour expressions’ with a suggested paraphrase.

(i)the Monday morning blues-feel embarrassed / angry / ashamed
(ii)go red in the face-feel very sick, as if about to vomit
(iii)look green-sadness or depression after a weekend of fun
(iv)the red carpet-the sign or permission to begin an action
(v)blue-blooded-a sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
(vi)green belt-in an unlawful act; while doing something wrong
(vii)blackguard-a photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(viii)grey area-land around a town or city where construction is prohibited by law
(ix)white flag-an area of a subject or a situation where matters are not very clear
(x)blueprint-a dishonest person with no sense of right or wrong
(xi)red-handed-a special welcome
(xii)the green light-of noble birth or from a royal family

Answer

(i)the Monday morning blues-sadness or depression after a weekend of fun
(ii)go red in the face-feel embarrassed/angry/ashamed
(iii)look green-feel very sick, as if about to vomit
(iv)the red carpet-a special welcome
(v)blue-blooded-of noble birth or from a royal family
(vi)green belt-land around a town or city where construction is prohibited by law
(vii)blackguard-a dishonest person with no sense of right or wrong
(viii)grey area-an area of a subject or a situation where matters are not very clear
(ix)white flag-a sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
(x)blueprint-a photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(xi)red-handed-in an unlawful act; while doing something wrong
(xii)the green light-the sign or permission to begin an action



Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal



































Post a Comment

0 Comments