Subscribe Us

Class 10 English First Flight Chapter 9 ~ Madam Rides the Bus English

Madam Rides the Bus English

Quick Revision Notes

The story is about an eight year girl named Valliammai. She was very curious to know about things.

• Her favourite pastime was to stand at the front doorway of her house and see what was happening in the street outside.

• She would watch the bus that passed every half an hour from her village to the nearest town.

• She developed a desire to ride the bus. This became her deepest desire.

• Valli found out the details of the bus journey by listening carefully to the conversations between her neighbours and regular bus users.

Summary of Madam Rides the Bus Class 10 First Flight

• She came to know that the town was just six miles from her village and the fare was thirty paise one way. The trip took forty-five minutes.

• Valli planned her visit to the town. She saved sixty paise for the fare. Finally she took the one o’clock bus to the town.

• The conductor was a jolly short of person. He amused Valli with her light hearted remarks. He calls her MADAM by way of joke.

• Valli was very happy to have got into the bus. She saw outside through the window. She could see the canal, the palm trees, grassland, distant mountains and the blue sky.

• She met some passengers in the bus. She got annoyed when an elderly man called her a child. She disliked the elderly woman for her shabby look and didn’t prefer to talk to her.

• On the way to the town, Valli saw a frightened cow running right in front of the bus. She clapped gleefully as the cow ran faster.

• Valli did not get off the bus at the town. She did not want to go to the stall and have a drink because she had no money. She also declined the offer of a cold drink by the conductor. It tells u that she is a self-respecting girl and can overcome temptation.

• On the return journey, she saw the same cow lying dead by the roadside. This unpleasant sight made her very sad.

Summary of Madam Rides the Bus Class 10 First Flight

• She was a sensitive girl.

• The bus reached the village at three forty. She got down the bus and reached her home. Her mother did not come to know about her journey.

Q1- Who is the author of the lesson "Madam rides the Bus"?
A) Gavin Maxwell
B) Vallikkannan
C) Paulo Coehlo
D) Arup Kumar Dutta

Q2- What was Valli's full name?
A) Vallikkannan
B) Valliammai
C) Valliannai
D) Vallikannam

Q3- What was Valli's age?
A) 7
B) 8
C) 9
D) None of these

Q4- What was her favourite pastime?
A) watching the street outside
B) playing outside
C) travelling the bus
D) reading books

Q5- How many times did the bus cross her street?
A) 1
B) 2
C) 4
D) 6

Q6- What was her overwhelming desire?
A) to have friends
B) to travel by bus
C) to top the class
D) None of these

Q7- "Valli would stare wistfully at the people who got on or off the bus." What is the meaning of wistfully?
A) fearfully
B) carefully
C) willingly
D) longingly

Q8- What would make Valli jealous?
A) strangers ravelling by bus
B) hearing stories of her friend's bus journey
C) her mother travelling the bus
D) all of the above

Q9- How did she pick up small details about the bus journey?
A) listening to conversations of neighbours
B) asking a few discreet questions
C) All of the above
D) None of the above

Q10- Why did Valli stand up?
A) She wanted to enjoy the ride
B) she wasn't able to look outside properly
C) she liked standing
D) she was tired of sitting

Q11- What did the old man say to Valli that annoyed her?
A) He shouted at her
B) he asked why she's alone
C) he merely asked her to sit
D) None of the above

Q12- "Valli found the woman absolutely repulsive". What do you mean by "repulsive"?
A) causing strong dislike
B) showing displeasure
C) extremely attractive
D) admirable

Q13- Why did Vali find the woman repulsive?
A) she had large piercings in her ears
B) she wore ugly earrings
C) she was chewing betel nut which could spill out any moment
D) all of the above

Q14- Why did the old lady ask Vali so many questions?
A) she was bothered about Valli
B) she liked Valli
C) she was poking her nose
D) she was bored

Q15- What did she have to resist on Village Fair Day to save for the ride?
A) balloons
B) merry go round
C) toys
D) peppermint

Q16- What was the next challenge once she'd saved enough money?
A) tell her mom about it
B) know about the timings
C) buy a ticket
D) to sneak out of the house

Q17- What made her laugh on her journey?
A) the sight of a running cow
B) the old woman's earrings
C) the old man
D) None of the above

Q18- Why did Valli not get off the bus for sight-seeing?
A) she was afraid
B) she didn't want to
C) she didn't have the time
D) she didn't like the city

Q19- What does it tell you about Valli when she refused to accept the conductor's treat?
A) responsible
B) stubborn
C) rude
D) disrespectful

Q20- Who was a "real chatterbox"?
A) Valli
B) conductor
C) her aunt
D) all of the above

Q21- What saddened Valli?
A) the dead cow
B) car accident
C) the handicapped passenger
D) all of the above

Q22- What was the one way fare from the village to the town?
A) one rupee
B) 50 paise
C) 40 paise
D) 30 paise

Q23- What was the timing of the afternoon nap taken by Valli's mother?
A) 1 to 3
B) 1 to 4
C) 2 to 4
D) 2 to 3

Q24- How does the conductor address Valli?
A) as Valli
B) as Madam
C) as kiddo
D) None of the above

Q25- What can you tell about the conductor from the text?
A) he was funny
B) he was grumpy
C)he was quiet
D) all of the above


ANSWER KEY
1
B
11
C
21
A
2
B
12
A
22
D
3
B
13
D
23
B
4
A
14
A
24
B
5
B
15
B
25
A
6
B
16
D
26

7
D
17
A
27

8
B
18
A
28

9
C
19
A
29

10
B
20
C
30






1. What was Valli’s favourite pastime?

Answer

Valli’s favourite pastime was to stand in the front doorway of her house and watch what was happening in the street outside.

2. What was a source of unending joy for Valli? What was her strongest desire?

Answer

A source of unending joy for Valli was the sight of the bus that travelled between her village and the nearest town, filled with a new set of passengers each time it passed through her street. Her strongest desire was to ride on that bus.

3. What did Valli find out about the bus journey? How did she find out these details?

Answer

Valli found out that the town was six miles from her village. The fare was thirty paise one way. The trip to the town took forty-five minutes. On reaching the town, if she stayed in her seat and paid another thirty paise, she could return home on the same bus. She found out these details by listening carefully to the conversations between her neighbours and the people who regularly used the bus. She also gained information by asking them a few questions.

4. What do you think Valli was planning to do?

Answer

Valli was planning to travel on that bus.



5. Why does the conductor call Valli ‘madam’?

Answer

Valli is trying to behave more mature than her age. She is trying to look overconfident and smart. The conductor is amused at her behaviour and in an effort to tease her calls her ‘madam’.

6. Why does Valli stand up on the seat? What does she see now?

Answer

Valli stood up on her seat because her view was cut off by a canvas blind that covered the lower part of her window. She stood up to look over the blind. She saw that the road was very narrow, on one side of which there was the canal and beyond it were palm trees, grassland, distant mountains, and the blue sky. On the other side, there was a deep ditch and many acres of green fields.

7. What does Valli tell the elderly man when he calls her a child?

Answer

When the elderly man called her a child, Valli told him that there was nobody on the bus who was a child. She had paid her fare of thirty paise like everyone else.

8. Why didn’t Valli want to make friends with the elderly woman?

Answer

The elderly woman was having big earlobes with bigger holes. She chewing betel nut and the betel juice was about to seep out of her mouth. She was giving a sight of unrefined elderly lady. That is why Vaali did not want to make friends with her.



9. How did Valli save up money for her first journey? Was it easy for her?

Answer

Valli saved every coin that came her way. She made great sacrifices by controlling her normal childish urges of having candies, toys and joyrides. This must have been difficult for her. Kids find it very difficult to savour a candy or to enjoy a toy.

10. What did Valli see on her way that made her laugh?

Answer

Valli saw a young cow, whose tail was high in the air, running right in front of the bus in the middle of the road. The bus slowed and the driver sounded his horn loudly. However, the more he honked, the more frightened the cow became and it kept running faster and faster, right in front of the bus. Valli found it so amusing that she had tears in her eyes. At last, the cow moved off the road.

11. Why didn’t she get off the bus at the bus station?

Answer

She did not get off the bus at the bus station because she had to go back on that same bus. She took out another thirty paise from her pocket and handed the coins to the conductor. She just wanted to ride on the bus.

12. Why didn’t Valli want to go to the stall and have a drink? What does this tell you about her?

Answer

Valli did not want to go to the stall and have a drink because she did not have any money for that. Even when the conductor offered her a cold drink free of charge, she refused firmly and said that she only wanted her ticket. This shows that Valli had a lot of self will and pride. Possibly, she did not want to take anything for free, particularly from a stranger.


13. What was Valli’s deepest desire? Find the words and phrases in the story that tell you this.

Answer

Valli’s deepest desire was to ride on the bus she saw everyday. The sentences in the story which depict this are as follows:
“Day after day she watched the bus, and gradually a tiny wish crept into her head and grew there: she wanted to ride on that bus, even if just once. This wish became stronger and stronger, until it was an overwhelming desire.”

14. How did Valli plan her bus ride? What did she find out about the bus, and how did she save up the fare?

Answer
Valli planned that she would take the one o’clock afternoon bus, reach the town at one forty-five, and be back home by about two forty-five. She found out that the town was six miles from her village. The fare was thirty paise one way. The trip to the town took forty-five minutes. On reaching the town, if she stayed in her seat and paid another thirty paise, she could return home on the same bus. She had carefully saved whatever stray coins came her way, resisting every temptation to buy peppermints, toys, balloons, and the like, and finally she had saved sixty paise.

15. What kind of a person is Valli? To answer this question, pick out the following sentences from the text and fill in the blanks. The words you fill in are the clues to your answer.

(i) “Stop the bus! Stop the bus!” And a tiny hand was raised ________________.

(ii) “Yes, I ____________ go to town,” said Valli, still standing outside the bus.

(iii) “There’s nobody here ____________,” she said haughtily. “I’ve paid my thirty paise like everyone else.”

(iv) “Never mind,” she said, “I can ___________. You don’t have to help me. “I’m not a child, I tell you,” she said, _____________.

(v) “You needn’t bother about me. I _____________,” Valli said, turning her face toward the window and staring out.

(vi) Then she turned to the conductor and said, “Well, sir, I hope ______________.”


Answer

(i) “Stop the bus! Stop the bus!” And a tiny hand was raised commandingly.

(ii) “Yes, I simply have to go to town,” said Valli, still standing outside the bus.

(iii) “There’s nobody here who’s a child,” she said haughtily. I’ve paid my thirty paise like everyone else.”

(iv) “Never mind,” she said, “I can get on by myself. You don’t have to help me. “I’m not a child, I tell you,” she said, irritably.

(v) “You needn’t bother about me. I can take care of myself,” Valli said, turning her face toward the window and staring out.

(vi) Then she turned to the conductor and said, “Well, sir, I hope to see you again.”

For Valli, the bus journey probably symbolised the adult world. Like anyone else, she spent her money to buy the ticket. She would have attained a great sense of pride and satisfaction in doing so. Therefore, though a child, Valli wanted to be treated as a grown-up on the bus. She had a great sense of self respect which prevented her from taking anyone’s help. She felt she was able to take care of herself very well, and was easily irritated when anyone treated her as a child.

16. Why does the conductor refer to Valli as ‘madam’?

Answer

When the conductor stretched out his hand to help her get on the bus, Valli said commandingly that she could get on by herself, and that she did not require his help. She did not act like a child, but as a grown-up girl and therefore, the conductor called her ‘madam’. When the elderly man called her a child and asked her to sit down on her seat, she replied that nobody was a child on the bus. She kept stressing on the fact that she had paid her fare like everybody else and therefore, she should not be treated differently.

17. Find the lines in the text which tell you that Valli was enjoying her ride on the bus.

Answer

The following lines in the text show that Valli was enjoying her ride on the bus:

(i) “Valli devoured everything with her eyes.”
(ii) “On the one side there was the canal and, beyond it, palm trees, grassland, distant mountains, and the blue, blue sky. On the other side was a deep ditch and then acres and acres of green fields − green, green, green, as far as the eye could see. Oh, it was all so wonderful!”
(iii) “Everyone laughed, and gradually Valli too joined in the laughter. Suddenly, Valli clapped her hands with glee.”
(iv) “Somehow this was very funny to Valli. She laughed and laughed until there were tears in her eyes.”
(v) “Valli wasn’t bored to the slightest and greeted everything with the same excitement she’d felt the first time.”

18. Why does Valli refuse to look out of the window on her way back?

Answer

Valli refused to look out of the window on her way back because she saw a young cow lying dead by the roadside, just where it had been struck by some fast-moving vehicle. It was the same cow that was running in front of their bus, during their trip to the town. She was overcome with sadness. The memory of the dead cow haunted her and therefore, she refused to look out of the window.
19. What does Valli mean when she says, “I was just agreeing with what you said about things happening without our knowledge.”
Answer

Valli’s mother said that many things happen around us, but we are usually unaware of them. Valli had gone on a bus ride to town, all alone, and had come back without any harm. She did all this without the knowledge of her mother. Hence, she agreed with what her mother said.

20. The author describes the things that Valii sees from an eight-year-old’s point of view. Can you find evidence from the text for this statement?

Answer

The author has described the things that Valli saw from an eight-year-old’s point of view. She was fascinated by a bus. Watching the bus filled with a new set of people each time was a source of unending joy for her. Her strongest desire was to ride the bus. She saved money by cutting on peppermints, toys, and balloons, and even resisting the temptation to ride the merry-go-round at the fair. When the author describes the bus, the points he stresses on are the colour and look of the bus. It was a ‘new bus’, painted a ‘gleaming white’. The overhead bars ‘shone like silver’. The seats were ‘soft and luxurious’. The descriptions that the author gives when Valli looked outside are also typical for an eight-year-old. The ‘blue, blue sky’ and the ‘acres and acres of green fields − green, green, green’ show the enthusiasm of a kid on looking at different colours. Valli clapped her hands in glee on watching a cow run right in front of the bus. She found it so funny that tears came into her eyes. On the other hand, she was overcome with sadness on her way back when she saw the same cow lying dead. It had been a ‘lovable, beautiful creature’ and later it ‘looked so horrible’. The memory of the dead cow haunted her so much that she refused to look outside the window. These are the typical reactions of a young child.


Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal




























Post a Comment

0 Comments