Subscribe Us

Class 10 English First Flight Chapter 10 ~ The Sermon at Benares First Flight English

The Sermon at Benares First Flight English 


Summary of The sermon at benares Class 10 First flightSummary of The sermon at benares Class 10 First flight



Quick Revision Notes

• This lesson tells us about the life of Gautama Buddha, who was born in a royal family as Siddhartha.

• Once he saw a funeral processing, and monk begging for the alms.

• These sights moved them a lot and he decided to become a monk and started moving in search of enlightenment.

• He started meditation under a peepal tree and after seven days he got enlightenment and he became known as the Buddha (the Awakened or the Enlightened).

• He preached his first sermon at Benares.

• Once a woman came to him requesting to bring her dead son to life.

• Gautama Buddha asked the lady to bring handful of mustard seeds from the house were there had been no death.

• The lady moved from one house to another but she could not find a single house where no one has lost a child, husband, parents or friend.

Summary of The sermon at benares Class 10 First flight

• Then she came to know that death common to all and is the ultimate truth.








Q1- What was Gautama Buddha's early name?
A) Sidhha
B) Sadhu
C) Siddhartha
D) Sidhanth

Q2- What moved him to seek out enlightenment?
A) a sick man
B) an aged man
C) a monk begging
D) all of the above

Q3- For how many years did he wander?
A) 7
B) 8
C) 9
D) 6

Q4- Where did he vow to stay until his enlightenment came?
A) his palace
B) under peepal tree
C) under banyan tree
D) under a tree

Q5- What did he name the tree?
A) Bodhi tree
B) Buddha tree
C) Gautama tree
D) Siddhartha tree

Q6- Which seed did Buddha ask Kisa to bring?
A) Pumpkin seeds
B) Mustard seeds
C) Sunflower seeds
D) Seesame seeds

Q7- What was the condition imposed upon the source of the seeds?
A) to be borrowed from a man
B) to be borrowed from a woman
C) to be borrowed from a child
D) None of the above

Q8- How did Kisa feel at first on being unable to find such seeds?
A) weary
B) hopeless
C) disappointed
D) all of the above

Q9- What did the flickering lights made her realise?
A) she is being selfish
B) death is common to all
C) men are mortals
D) all of the above

Q10- What did Buddha tell her about life?
A) It is troubled
B) It is brief
C) combined with pain
D) all of the above

Q11- Both young and adults, fools and wise fall into the power of _____
A) life
B) death
C) food
D) all of the above

Q12- What is the meaning of lamentation?
A) expression of sorrow
B) expression of gratefulness
C) expression of joy
D) expression of laughter

Q13- What does Kisa search for from house to house in the first place?
A) mustard seed
B) a medicine to bring her son back to life
C) pumpkin seeds
D) None of the above

Q14- "Of those who, overcome by death, __________".
A) depart from life
B) become immortal
C) become free
D) become dead

Q15- "The wise do not _____, knowing the terms of the world"
A) laugh
B) smile
C) grieve
D) all of the above

Q16- How old was Siddhartha when he renounced the princely life?
A) 22
B) 32
C) 35
D) 25

Q17- He got enlightenment after how many days?
A) 10
B) 15
C) 7
D) 1

Q18- In which city did Buddha deliver his first sermon?
A) Patna
B) Benaras
C) Lumbini
D) Gaya

Q19- What did Kisa ask for to bring her son back to life?
A) medicine
C) money
C) doctor
D) prayers

Q20- How many more children did Kisa have?
A) 5
B) 3
C) 4
D) None

Q21- Who is free from sorrow?
A) who overcomes sorrow
B) who does not see sorrow
C) who remains happy
D) who gives sorrow to others

Q22- How can one save his loved ones from death?
A) by grief
B) by crying
C) by both
D) none of these

Q23- Those who do not grieve are _____.
A) arrogant
B) proud
C) happy
D) wise

Q24- What quantity of Mustard seeds did Buddha ask for?
A) a sackful
B) a handful
C) a pinch
D) a cup

Q25- According to Buddha, what is an inscrutable kind of suffering?
A) loss of a loved one
B) beating
C) hatred
D) verbal abuse


ANSWER KEY
1
C
11
B
21
A
2
D
12
A
22
D
3
A
13
B
23
D
4
B
14
A
24
C
5
A
15
C
25
A
6
B
16
D
26

7
D
17
C
27

8
D
18
B
28

9
D
19
A
29

10
D
20
D
30


1. When her son dies, Kisa Gotami goes from house to house. What does she ask for? Does she get it? Why not?
Answer

When Kisa Gotami’s son died, she went from house to house, asking if she could get some medicine that would cure her child.
No, she did not get it because her child was dead and no medicine could have brought him back to life.

2. Kisa Gotami again goes from house to house after she speaks with the Buddha. What does she ask for, the second time around? Does she get it? Why not?

Answer

When she met the Buddha, he asked her to get a handful of mustard seeds from a house where no one had lost a child, husband, parent, or friend. She went from house to house, but could not get the mustard seeds because there was not a single house where no one had died in the family.

3. What does Kisa Gotami understand the second time that she failed to understand the first time? Was this what the Buddha wanted her to understand?

Answer

Kisa Gotami understood the second time that death is common to all and that she was being selfish in her grief. There was no house where some beloved had not died.
Yes, this was what the Buddha wanted her to understand.

4. Why do you think Kisa Gotami understood this only the second time? In what way did the Buddha change her understanding?

Answer

Kisa Gotami understood that death is common to all and that she was being selfish in her grief. She understood this only the second time because it was then that she found that there was not a single house where some beloved had not died.First time round, she was only thinking about her grief and was therefore asking for a medicine that would cure her son. When she met the Buddha, he asked her to get a handful of mustard seeds from a house where no one had died. He did this purposely to make her realize that there was not a single house where no beloved had died, and that death is natural. When she went to all the houses the second time, she felt dejected that she could not gather the mustard seeds. Then, when she sat and thought about it, she realized that the fate of men is such that they live and die. Death is common to all. This was what the Buddha had intended her to understand.


5. How do you usually understand the idea of ‘selfishness’? Do you agree with Kisa Gotami that she was being ‘selfish in her grief’?

Answer

Selfishness is preoccupation with I, me, and myself. Kisa Gotami was not in a position to think about other people’s grief. It is natural to feel sad over death of near and dear ones. But most people carry on their next responsibility of performing proper last rites of the dead. People seldom carry a dead body in the hope of some miracle happening to that. The family and the society always comes to be with those in hours of grief. But later on the life goes on. But Kisa Gotami was so engrossed in her sorrow that she forgot to think about live members of her family and society.



I. This text is written in an old-fashioned style, for it reports an incident more than two millennia old. Look for the following words and phrases in the text, and try to rephrase them in more current language, based on how you understand them.

give thee medicine for thy child
Pray tell me
Kisa repaired to the Buddha
there was no house but someone had died in it
kinsmen
Mark!



Answer

1. Give you medicine for your child
2. Please tell me
3. Kisa went to the Buddha
4. There was no house where no one had died
5. Relatives
6. Listen

II. You know that we can combine sentences using words like and, or, but, yet and then. But sometimes no such word seems appropriate. In such a case was can use a semicolon (;) or a dash (−) to combine two clauses.

She has no interest in music; I doubt she will become a singer like her mother.

The second clause here gives the speaker’s opinion on the first clause.

Here is a sentence from the text that uses semicolons to combine clauses. Break up the sentence into three simple sentences. Can you then say which has a better rhythm when you read it, the single sentence using semicolons, or the three simple sentences?

For there is not any means by which those who have been born can avoid dying; after reaching old age there is death; of such a nature are living beings.

Answer

The single sentence using semicolons has a better rhythm. This is because the three parts of the sentence are connected to each other in their meanings. The second clause gives further information on the first clause. The third clause is directly related to both the first and the second. Their meanings are better conveyed when they are joined by semicolons.



Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal












Post a Comment

0 Comments