Subscribe Us

Class 10 English First Flight Chapter 11 ~ The Proposal

The Proposal





Summary of The Proposal Class 10 First flight





Summary of The Proposal Class 10 First flight





Quick Revision Notes

• Lomov went to Chubukov’s house.
• Lomov tells him the purpose of his visit.

• Chubukov agreed when Lomov tells the purpose.

• Lomov thinks of Natalya as his own life.

• Natalya and Lomov together talk.

• Lomov starts talking of his land.

• Lomov explains ownership.

• Argument continues.

• Shouting starts.

• Chubukov sides with Natalya.

• Abuses exchanged.

Summary of The Proposal Class 10 First flight

• Accusation exchanged.

• Chubukov tells the purpose behind Lomov’s visit.

• Fighting over dogs.

• Fighting continues.

• Personal accusation

• Lomov becomes unconscious.

• Chubukov gives her daughter’s hand to Lomov.





Q1- Who is the writer of the play "The Proposal"?
A) Robert Frost
B) Anton Chekov
C) Carolyn Wells
D) Robin Klein

Q2- What request did Chubukov think Lomov would make?
A) ask for her daughter's hand in marriage
B) borrow money
C) borrow land
D) all of the above

Q3- Why was Lomov wearing his evening dress?
A) to pay New Year Eve's visit
B) ask for his daughter's hand in marriage
C) borrow money
D) borrow land

Q4- Who does Chubukov call a "lovesick cat"?
A) Lomov
B) himself
C) his maid
D) Natalya

Q5- " And it’s impossible for me not to marry". Why does he say so?
A) He's 35 already
B) He suffer from palpitations
C) He has troubled sleep
D) All of the above

Q6- Where do Lomov and Natalya get on the wrong foot?
A) While talking about the weather
B) While talking about their land
C) While talking about their family relations
D) While the proposal

Q7- Which land were they fighting about?
A) Oxen Meadows
B) Birchwoods
C) Burnt Marsh
D) All of the above
Q8- What is Lomov's side of justification about the land?
A) their land extended till Burnt Marsh
B) his grandmother always talked about it
C) his grandmother gave it to her great grandfather's peasants
D) both 1 and 2

Q9- Why was Natalya arguing about the land?
A) she can't stand unfairness
B) it was worth a lot
C) she was jealous of Lomov
D) All of the above

Q10- What explanation did Lomov give for his shouting?
A) his frustration
B) his short temper
C) his palpitations
D) he can't stand unfairness

Q11- What did Chubukov had to say about the land?
A) they were his
B) They were Lomov's
C) they were still disputed
D) they belong to none of them

Q12- Who threatened to take the matter to court?
A) Natalya
B) Lomov
C) Chubukov
D) None

Q13- How did Natalya react when her father told Lomov was here to propose her?
A) she gets angry
B) she sends her father to get him
C) she's amazed
D) both 2 and 3

Q14- Why did Chubukov think it was a curse to be a father of a grown up daughter?
A) he had to go to call the man they had just shun out
B) he had to go to call the man who insulted them
C) he had to go call tthe man who shouted at them
D) All of the above

Q15- What was the topic of the second arguement?
A) the land
B) the proposal
C) the dogs
D) none

Q16- When does Natalya accept the proposal?
A) when Lomov went unconscious
B) when they finished arguing
C) when he proposed her
D) when Lomov came back in

Q17- What do they argue about after holding each other's hands?
A) dogs
B) land
C) marriage venue
D) the cuisine
Q18- How are the Lomovs and Chubukovs related?
A) friends
B) cousins
C) neighbours
D) business associates

Q19- What had Natalya been doing when Lomov called for her?
A) cleaning the house
B) washing clothes
C) shelling peas
D) cooking food

Q20- What did Natalya offer Lomov?
A) tea
B) brakfast
C) coffee
D) lunch

Q21- The play is set in which country?
A) India
B) France
C) Russia
D) Japan

Q22- What is the name of Lomov's dog?
A) Guess
B) Guard
C) Squeezer
D) Sweater

Q23- According to Lomov, what amount would be good enough for buying squeezer?
A) 60 Roubles
B) 35 Roubles
C) 25 Roubles
D) 40 Roubles

Q24- According to Lomov, what defect does squeezer have?
A) lame
B) old age
C) overshot
D) fat

Q25- What defect does guess have?
A) lame
B) old age
C) short in the muzzle
D) all of them

ANSWER KEY
1
B
11
A
21
C
2
B
12
B
22
A
3
B
13
D
23
C
4
D
14
D
24
C
5
D
15
C
25
D
6
B
16
A
26

7
A
17
A
27

8
C
18
C
28

9
A
19
C
29

10
C
20
D
30











1. What does Chubukov at first suspect that Lomov has come for? Is he sincere when he later says “And I’ve always loved you, my angel, as if you were my own son”? Find reasons for your answer from the play.

Answer

At first, Chubukov suspected that Lomov had come to borrow money. He was not sincere when he told Lomov that he had always loved him and that he was like his own son. He had decided that he would not give Lomov any money if he tried borrowing from him. If he truly meant what he had said, then he would not have thought of not giving him money. He said so only because Lomov had come with the proposal to marry his daughter.

2. Chubukov says of Natalya: “... as if she won’t consent! She’s in love; egad, she’s like a lovesick cat…” Would you agree? Find reasons for your answer.

Answer

Chubukov thought that Lomov was a good marriage prospect for his daughter. He had been waiting for this proposal. When Lomov expressed his doubt regarding Natalya’s consent to the proposal, Chubukov immediately told him that she was in love with him. However, this was not true. Natalya did not seem to be in love with Lomov at any point in the play. It seemed like she was more attached to her land, meadows and dogs than to Lomov. In fact, the way they kept getting into arguments about trivial matters suggests that neither Lomov nor Natalya was in love with the other.


3. (i) Find all the words and expressions in the play that the characters use to speak about each other, and the accusations and insults they hurl at each other. (For example, Lomov in the end calls Chubukov an intriguer; but earlier, Chubukov has himself called Lomov a “malicious, double faced intriguer.” Again, Lomov begins by describing Nayalya as “ an excellent housekeeper, not bad-looking, well-educated.”)

Answer

(i) Several words and expressions have been used by the characters to describe each other. Some of them are as follows:
Chubukov: grabber; intriguer; old rat; Jesuit
Natalya: a lovesick cat; an excellent housekeeper; not bad-looking, well-educated
Lomov: a good neighbour; a friend; impudent; pettifogger; a malicious, double-faced intriguer; rascal; blind hen; turnip-ghost; a villain; a scarecrow; monster; the stuffed sausage; the wizen-faced frump; boy; pup; milksop; fool



1. This play has been translated into English from the Russian original. Are there any expressions or ways of speaking that strike you as more Russian than English? For example, would an adult man be addressed by an older man as my darling or my treasure in an English play?
Read through the play carefully, and find expressions that you think are not used in contemporary English, and contrast these with idiomatic modern English expressions that also occur in the play.

3. Look up the following phrases in a dictionary to find out their meaning, and then use each in a sentence of your own.

(i) You may take it that
(ii) He seems to be coming round
(iii) My foot’s gone to sleep


Answer

1.
 Expressions not used in contemporary English

1. “my darling”, “my beauty”, “my precious”, “my angel”, “my beloved” (here, an older man is addressing an adult man)

2. “…and so on…” (here, it is used after a sentence in order to complete it)

3. “…and all that sort of thing.” (not explaining what it is, just leaving it as it is)

4. “...and all that.” (again leaving the sentence as it is)

5. “the scarecrow”, “the stuffed sausage”, “the wizen-faced frump” (In this way, they hurled insults at each other)

6. “And how may you be getting on?” (Here, Lomov is asking Chubukov about his well-being)

Modern English expressions

1. “Madam”, “my heart”, “honoured Natalya Stepanovna” (used by Lomov for Natalya)

2. “Honoured Stepan Stepanovitch” (used by Lomov for Chubukov)

3. “I beg your pardon…”

4. “My dear fellow” (Chubukov addressing Lomov)

5. “malicious, double-faced intriguer”, “fool” (Chubukov insulting Lomov)

3.


(i)You may take it that I am lying, but in fact it will help you in the long run.

(ii) He seems to be coming round after the trauma of his father’s death.

(iii) After the three hour long yoga session, my foot’s gone to sleep.




II. You mush have noticed that when we report someone’s exact words, we have to make some changes in the sentence structure. In the following sentences fill in the blanks to list the changes that have occurred in the above pairs of sentences. One has been done for you.

1. To report a question, we use the reporting verb asked (as in Sentence Set 1).
2. To report a declaration, we use the reporting verb __________.
3. The adverb of place here changes to ___________.
4. When the verb in direct speech is in the present tense, the verb in reported speech is in the ______________ tense (as in Sentence Set 3).
5. If the verb in direct speech is in the present continuous tense, the verb in reported speech changes to ______________tense. For example, ____________ changes to was getting.
6. When the sentence in direct speech contains a word denoting respect, we add the adverb _______________in the reporting clause (as in Sentence Set 1).
7. The pronouns Imeour and mine, which are used in the first person in direct speech, change to third person pronouns such as____________, ___________, ___________ or __________in reported speech.

Answer
1. To report a question, we use the reporting verb asked.

2. To report a declaration, we use the reporting verb declared.

3. The adverb of place here changes to there.

4. When the verb in direct speech is in the present tense, the verb in reported speech is in the pasttense.

5. If the verb in direct speech is in the present continuous tense, the verb in reported speech changes to past continuous tense. For example, am getting changes to was getting.

6. When the sentence in direct speech contains a word denoting respect, we add the adverbrespectfully in the reporting clause.

7. The pronouns I, me, our and mine, which are used in the first person in direct speech, change to second person pronouns such as he/shehim/hertheir or his/hers in reported speech.



III. Here is an excerpt from an article from the Times of India dated 27 August 2006. Rewrite it, changing the sentences in direct speech into reported speech. Leave the other sentences unchanged.
“Why do you want to know my age? If people know I am so old, I won’t get work!” laughs 90-year-old A. K. Hangal, one of Hindi cinema’s most famous character actors. For his age, he is rather energetic. “What’s the secret?” we ask. “My intake of everything is in small quantities. And I walk a lot,” he replies. “I joined the industry when people retire. I was in my 40s. So I don’t miss being called a star. I am still respected and given work, when actors of my age are living in poverty and without work. I don’t have any complaints,” he says, adding, “but yes, I have always been underpaid.” Recipient of the Padma Bhushan, Hangal never hankered after money or materialistic gains. “No doubt I am content today, but money is important. I was a fool not to understand the value of money earlier,” he regrets.

Answer

90-year-old A.K. Hangal, one of Hindi cinema’s most famous character actors, laughingly asked why we wanted to know his age. If people knew he was that old, he would not get work. For his age, he is rather energetic. We asked him what the secret was. He replied that his intake of everything was in small quantities and he walked a lot. He said that he had joined the industry when people retired. He had been in his 40s. So he did not miss being called a star. He was still respected and given work, when actors of his age were living in poverty and without work. He said he did not have any complaints, adding that he had always been underpaid. Recipient of the Padma Bhushan, Hangal never hankered after money or materialistic gains. He said that no doubt he was content at present, but money was important. He said regretfully that he was a fool not to understand the value of money before.











Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal




Post a Comment

0 Comments