Subscribe Us

Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1. A Triumph of Surgery

Chapter 1. A Triumph of Surgery







Quick Revision Notes

• Tricki was a small dog. It was excessively loved by his mistress, Mrs. Pumphery.

• Tricki was greedy dog who loved food, but do no exercise. As a result he became fat

• Mrs. Pumphery believed that he became lazy due to suffering from malnutrition.

 • She was a wealthy woman. She loved her dog so much.

• She also gave him some little foods between the meals to build him up, malt, cod-liver oil and a bowl of Horlicks at night. She gave him lot to eat but no exercise.

• Once he became ill & she was worried. She made a call to James Herriot who was a vet.

• James already had given suggestions regarding Tricki’s balanced diet. But she never followed it.

• He was a vet. He was shocked to see Tricki hugely fat, like a bloated sausage with a leg at each corner. He advised her to cut down on the sweet things.

• He expected call came within a few days & it happened. He was called by Mrs. Pumphery as Tricki refused to eat.

• He told her that Tricki need an immediate hospitalization for keeping under observation at his surgery for a fortnight.

• In the hospital, he gave him no food no medicine but plenty of water.

• Gradually, he mixed with other dogs & started playing with them.

• He had a lot of exercises & fun at the surgery.

• He was completely recovered & transformed into a hard muscled dog.

• James Herriot treated the dog without medicine or surgery.

• Mrs. Pumphrey was happy & filled with gratitude.

• She thanked Herriot & said it was a triumph of surgery.










Q1- Who is the author of the story "A Triumph of Surgery"?
A) James Herriot
B) Ruskin Bond
C) Robert Arthur
D) Victor Canning

Q2- Who does "I" refer to in the story?
A) Tricki
B) Mrs. Pumphrey
C) Veterinary surgeon
D) none of the above

Q3- What is the name of the veterinary surgeon?
A) Tricki
B) Mrs. Pumphrey
C) Hodgkin
D) Mr. Herriot

Q4- What problem does Mrs Pumphrey think Tricki has?
A) diarrhoea
B) malnutrition
C) allergies
D) all of the above

Q5- Did Mrs Pumphrey cut down on sweets as was advised?
A) yes
B) no
C) only for a while
D) she was not advised anything like that

Q6- Who is Hodgkin?
A) dog owner
B) gardener
C) Veterinary surgeon
D) Dog

Q7- What was the dog unable to play?
A) ring-throw
B) walk
C) hide and seek
D) all of the above

Q8- What did the doctor advise?
A) cut his food
B) give him more exercise
C) keep him on a very strict diet
D) all of the above

Q9- Was the narrator waiting for a call from Mrs Pumphrey?
A) no
B) yes
C) maybe
D) maybe not

Q10- What is the meaning of 'distraught'?
A) bend
B) worried
C) upset
D) both b and c

Q11- How was Tricki acting?
A) refusing to eat his favourite food
B) didn't go for walks
C) vomiting
D) all of the above

Q12- What was best according to the vet?
A) to take him to the hospital
B) to take him for a walk
C) to let him have sugar
D) both b and c

Q13- Why did the other dogs ignore Tricki?
A) he was an uninteresting object
B) he was ill
C) he was furious
D) all of the above

Q14- for how many days he was given no food?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 5
Q15- Who was Joe?
A) nurse
B) pug
C) greyhound
D) cat

Q16- What did the dogs know about food?
A) last ones will be liable to have competition for the leftover food
B) there was no competition
C) it wasn't good
D) it was the best part of the day

Q17- what is the meaning of the word "jostling"?
A) running
B) struggling
C) walking
D) none of the above

Q18- What is the meaning of the word "scrimmage"?
A) fight
B) play
C) run
D) none of the above

Q19- What does the narrator refer to Tricki as, in the group of other dogs?
A) silky little object
B) shaggy little object
C) he didn't say anything
D) none of the above

Q20- What is the meaning of the word "convalescing"?
A) condescending
B) worsen
C) disappointing
D) recover

Q21- what did Mrs Pumphrey bring at first?
A) two dozen fresh eggs
B) four dozen fresh eggs
C) wine
D) both a and c

Q22- How did the staff benefit from Mrs Pumphrey's overdoing?
A) breakfast with eggs
B) lunch with wine
C) dinner with brandy
D) all of the above

Q23- What made the narrator call Mrs Pumphrey after a fortnight?
A) Tricki got recovered
B) Tricki got unwell
C) he knew she is suffering
D) both a and c

Q24- "In two weeks he had been transformed into a lithe, hard-musled animal" . What is the meaning of the word "lithe"?
A) dirty
B) graceful
C) misbehaving
D) rude

Q25- What did they use out of these?
A) toys
B) cushions
C) coats
D) none of the above

Q26- How would you decribe Mrs. Pumphrey?
A) loving
B) over-doing
C) intelligent
D) rational

Q27- How would you decribe the vet?
A) tactful
B) over-doing
C) careless
D) irrational

Q28- Was Tricki happy on seeing Mrs. Pumphrey?
A) yes
B) No
C) maybe
D) she showed no emotions

Q29- Who do you blame for Tricki's illness?
A) Mrs. Pumphrey
B) Tricki
C) Herriot
D) Vet

Q30- Why is the narrator tempted to keep Tricki as a permanent guest?
A) because he loved Tricki
B) he thought Mrs. Pumphrey woudn't take good care of Tricki
C) they would lose all Luxuries like eggs, wine and brandy
D) none of the above


ANSWER KEY

1
A
11
D
21
B
2
C
12
A
22
D
3
D
13
D
23
D
4
B
14
B
24
B
5
C
15
C
25
D
6
B
16
A
26
B
7
A
17
B
27
A
8
D
18
A
28
A
9
B
19
A
29
A
10
D
20
D
30
C







1. Why is Mrs Pumphrey worried about Tricki?

Answer

Mrs Pumphrey was worried and distraught because Tricki would not eat anything. It even refused its favourite dishes. It had bouts of vomiting. It spent all its time lying on the rug and panting. It did not want to go for walks or do anything.

2. What does she do to help him? Is she wise in this?

Answer

She called the doctor to help Tricki. Yes, her decision was wise. The doctor suggested that Tricki should be hospitalised. She swooned and wailed, but let the dog go with the doctor. Ultimately, the doctor was successful in curing Tricki.

3. Who does ‘I’ refer to in this story?

Answer

In this story, ‘I’ refers to the veterinary surgeon, Mr Herriot.

Page No: 3

Read and Find out

1. Is the narrator as rich as Tricki’s mistress?

Answer

Though not clearly stated, there are instances in the story which suggest that the narrator is not as rich as Tricki’s mistress, Mrs Pumphrey.
While the narrator is able to provide Tricki with a warm loose box as a bed, at Mrs Pumphrey’s house, Tricki has a day bed, a night bed, cushions, toys, rubber rings, a breakfast bowl, a lunch bowl, a supper bowl, a whole wardrobe of tweed coats and perhaps many more things.
When he arrives to take the dog with him, Mrs Pumphrey has her entire staff at her disposal to transfer all of Tricki’s belongings to the doctor’s car.
On hearing from the doctor about Tricki’s gradual recovery, Mrs Pumphrey sends along two dozen eggs at a time, along with bottles of wine and brandy—all in order to help in Tricki’s speedy recovery.
Finally, when she calls upon the narrator to take her recovered dog back home, she comes in a chauffer-driven “thirty feet of gleaming black metal” (an obvious reference to a limousine).
All these instances point to the fact that Mrs Pumphrey lived a luxurious life.

2. How does he treat the dog?

Answer
The doctor gave Tricki no food, but plenty of water for two days. Slowly, the dog started showing interest in his surroundings and began mixing with the other dogs at the surgery. On the third day, the doctor saw Tricki licking the empty supper bowls of the other dogs. Next day, a separate bowl was kept for it and the doctor was pleased to note that Tricki had run to eat its food with enthusiasm. From that day onwards, its progress was rapid. It did not require medicinal treatment of any kind and recovered quite well at the end.

3. Why is he tempted to keep Tricki on as a permanent guest?

Answer

Mrs Pumphrey had started bringing around eggs to build Tricki’s strength. Later, even bottles of wineand brandy began to arrive. The narrator and his partners started enjoying the eggs, wine and brandy meant for Tricki. According to the narrator, they were days of deep content for them—starting with the extra egg in the morning, then the midday wine, and finally finishing the day with brandy. This was the reason why the narrator was tempted to keep Tricki on as a permanent guest.

4. Why does Mrs Pumphrey think the dog’s recovery is “a triumph of surgery”?

Answer

Mrs Pumphrey thought that the dog’s recovery was “a triumph of surgery” because in two weeks, Tricki had recovered completely and had been transformed into a hard-muscled animal. When Tricki saw her,it leaped into her lap and licked her face. She was so excited that tears started rolling out of her eyes. She declared Tricki’s recovery as a triumph of surgery to express her happiness and gratitude towards the doctor.

Page No: 6

Think about It

1. What kind of a person do you think the narrator, a veterinary surgeon, is? Would you say he is tactful as well as full of common sense?

Answer

I think the narrator; a veterinary surgeon is a very tactful person. He knows how to deal with people. He adjusts himself well to the circumstances. He immediately understand tricki’s problem. Tricki doesn’t suffer from any sort of illness. The main cause of its illness is overfeeding. He takes the dog to his surgery. There he keeps it in natural environment. The dog gets well under his supervision and natural environment of surgery.

2. Do you think Tricki was happy to go home? What do you think will happen now?

Answer

Yes, Tricki was very happy to go home. Tricki was also happy at the surgery. When the dog was brought into the surgery, it was ill. But in spite of it dog got cured in two days without any medication. The proper diet and regular exercise helped a lot in its speedy recovery. The dog regained its best health and was no longer listless.
Now, I think same pampering will start again. Mrs. Pumphrey will take excessive
care of the dog. There is no doubt it was her lone, but excess of anything is harmful.

3. Do you think this is a real-life episode, or mere fiction? Or is it a mixture of both?

Answer

This story could be a mixture of both: real life episode and a mere fiction. Mrs. Pumphrey is a rich lady and has a pet dog. It is because of her pampering that she overfeeds her dog which results in its illness. Although she has good intention in her mind but excess of everything is bad. This episode can be treated as a fiction who do not take it seriously. It can be called real life for those parents who take excessive care of their child.

Talk about It

1. This episode describes the silly behaviour of a rich woman who is foolishly indulgent, Perhaps because she is lonely. Do you think such people are merely silly, or can their action cause harm to others?


Answer

This episode describes the silly behaviour of a rich woman who is foolishly. This may be because of her loneliness. They are ignorant about results of their actions. They show their excessive lone and affection for someone without knowing the consequences. There is no doubt that their intentions are good, and don’t have any sort of ill-will, but they are not aware their action can cause harm to others.  

2. Do you think there are also parents like Mrs. Pumphrey?

Answer


Yes there are parents who are too much possessive about their kids. The sense of overindulgence can go in either way. There are examples of parents spoiling their child by meeting each and every demand of the child. There are also examples of strict parents who put unnecessary pressure on their child for study and particular behaviour pattern.


Class 10 English Footprints Without Feet


  1. Chapter 1- A Triumph of Surgery
  2. Chapter 2- The Thief's Story
  3. Chapter 3- The Midnight Visitor
  4. Chapter 4- A Question of Trust
  5. Chapter 5- Footprints without Feet
  6. Chapter 6- The Making of a Scientist
  7. Chapter 7- The Necklace
  8. Chapter 8- The Hack Driver
  9. Chapter 9- Bholi
  10. Chapter 10- The Book That Saved the Earth

Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal















Post a Comment

0 Comments