Subscribe Us

Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 10. The Book That Saved the Earth

Chapter 10. The Book That Saved the Earth

The Book that Saved the Earth Summary

The story begins with a stage show of twenty fifth century in which a historian is sitting in the museum and she explains the truth about the Martian invasion that happened in twentieth century. To prove her statement she asks the audience to look into the historiscope, a device that can show things happened in the history.  In the next scene two characters are shown one of them which has a balloon brain is shown as the master. His name is Think Tank and another one is his assistant Noodle. Both of them are discussing about their plan to invade earth. They think that earth is a ridiculous plan and they should invade earth so as to establish their kind rule over the planet. So, the master think tank sends one of his crew to inspect earth. The crew lands into a library and look confuse as they know nothing about the items (books) of the library. So, they consult it with their master Think Tank that they think is very intelligent. He asks them to show the item and tells them that they are sandwiches which is a staple diet of the earthlings. He commands his crew to eat it, which they then consider as a tasteless eatable. His assistant Noodle corrects him and tells him that they are the communication devices. He on hearing this, asks his crew to listen to the information from the devices. They try to hear it but they get nothing to hear from them. Once again Noodle corrects his master Think Tank that they are to be read and not hear. So with the help of the vitamins provided by the chemical department of Mars, the crew tries to read the book. It was a book of rhymes.



Q1- Who is the writer of the play "The Book that saved the Earth"?
A) KA Abbas
B) Claire Boiko
C) Guy De Maupassant
D) Sinclair Lewis

Q2- "You haven’t heard about the Martian invasion of ____? "
A) 2010
B) 2020
C) 2040
D) 2050

Q3- Which century is named the "Era of the Book", according to the Historian?
A) twentieth century
B) twenty-first century
C) twenty-second century
D) none of the above

Q4- Who is the Commander-in-Chief of the Mars Space Control?
A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Think Tank

Q5- Who is the captain of the crew?
A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Think Tank

Q6- Who is the lieutenant of the rew?
A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Think Tank

Q7- Who is the sergeant of the crew?
A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Think Tank

Q8- Which "ridiculous little planet" is being talked about?
A) Mars
B) Earth
C) Jupiter
D) Saturn

Q9- What is the place according to the Think Tank where they are about to take a refuge?
A) hat
B) storage barn
C) haberdashery
D) crude refreshment stand

Q10- What was a sandwich according to the Think Tank?
A) hat
B) book
C) sandwich
D) none of the above

Q11- Who tasted the "sandwich"?
A) Oop
B) Omega
C) Iota
D) Noodle

Q12- What is the "sandwich" used for on Earth, according to Noodle?
A) satiating hunger
B) communication
C) dessert
D) none of the above

Q13- How did they find codes inside the sandwich?
A) through hearing communication
B) through eye communication
C) by tasting it
D) all of the above

Q14- How many moons does Mars have?
A) 1
B) 2
C) 4
D) 5
Q15- What did they infer from the picture of Humpty Dumpty?
A) Think tank's balloon brain
B) Earthians are after Think tank
C) Earthians have seen Think Tank
D) all of the above

Q16- Which book saved the planet Earth from Martian invasion?
A) nursery rhymes
B) noble encyclopedia
C) book about rockets
D) book about missiles

Q17- What did Think Tank mistake books for?
A) CD
B) Cassette
C) Sandwich
D) Burger

Q18- What did Think Tank think books were for?
A) hearing
B) reading
C) eating
D) smelling

Q19- At first, what did Noodle suggest that the books were for?
A) hearing
B) reading
C) eating
D) smelling

Q20- In the second instance, what did Noodle suggest that the books were for?
A) hearing
B) reading
C) eating
D) smelling

Q21- The invaders were from ______.
A) Jupiter
B) Mercury
C) Venus
D) Mars

Q22- The story is set in the ______.
A) Past
B) present
C) future
D) All of them

Q23- In which century did the invasion occur?
A) 24th
B) 20th
C) 21st
D) 25th

Q24- Name the book of nursery rhymes which saved Earth.
A) Mother goose
B) Father goose
C) Baby goose
D) none of these

Q25- Name the capital of Mars.
A) Martian
B) Mart
C) Marsopolis
D) Martyr

Q26- What are the invaders called?
A) Marser
B) Martian
C) Martina
D) Marsant

Q27- Who suggests that the book is a hat?
A) Oop
B) Iota
C) Omega
D) Think Tank

Q28- What is the rank of Iota?
A) Sergent
B) Marshall
C) Lieutenant
D) Commander

Q29- What do the Martians eat in order to read the books?
A) Fruits
B) Vitamins
C) Vegetables
D) Bread

Q30- According to Think Tank's decoding, which animal can fly on the Earth?
A) dog
B) cat
C) cow
D) horse


ANSWER KEY
1
B
11
A
21
D
2
C
12
B
22
C
3
A
13
B
23
D
4
D
14
B
24
A
5
B
15
D
25
C
6
C
16
A
26
B
7
A
17
C
27
A
8
B
18
C
28
C
9
D
19
A
29
B
10
B
20
B
30
C




1. Why was the twentieth century called the ‘Era of the Book’?

Answer

The twentieth century was often called the Era of the Book. In those days, there were books about everything, from  ant eaters to Zulus. Books taught people how to, and when to, and where to, and why to. They illustrated, educated, punctuated, and even decorated.

2. Who tried to invade the earth in the twenty-first century?

Answer

The Martians tried to invade the earth in the twenty-first century.

Page No: 65

1. What guesses are made by Think-Tank about the books found on earth?

Answer

Think-Tank makes guesses about the books found on earth was that they are sandwiches meant for communication later he says that they are for eye communication.

Page No: 74 

Think about It

1. Noodle avoids offending Think − Tank but at the same time he corrects his mistakes. How does he mange to do that?

Answer

Noodle avoided offending Think-Tank, but at the same time he corrected his mistakes. Whenever he had to say something contrary to what Think-Tank said, he would present his thoughts by referring to them as being of no particular importance. In this way he would correct Think-Tank’s errors without making him feel that he was being corrected.

2. If you were in Noodle’s place, how would you handle Think −Tank’s mistakes?

Answer

If I were in Noodle's place, I would have handled Think-Tank's mistakes the same way as Noodle does.

3. Do you think books are being replaced by the electronic media? Can we do away with books altogether?

Answer

No, books can never replace the electronic media. Though, electronic media is very popular and we tend to watch videos more often than reading books but still the knowledge we get from reading books is far better. If you want to learn something and gain new knowledge, you will always want to have a book in your hand.

4. Why are books referred to as a man’s best companion? Which is your favourite book and why? Write a paragraph about that book.

Answer

Books are known to be as man's best companion. Human can make mentally and friendly relation with them. They can use them for knowledge as well as time pass purpose.
Choose your favourite book and wrote one para about that.

Class 10 English Footprints Without Feet

  1. Chapter 1- A Triumph of Surgery
  2. Chapter 2- The Thief's Story
  3. Chapter 3- The Midnight Visitor
  4. Chapter 4- A Question of Trust
  5. Chapter 5- Footprints without Feet
  6. Chapter 6- The Making of a Scientist
  7. Chapter 7- The Necklace
  8. Chapter 8- The Hack Driver
  9. Chapter 9- Bholi
  10. Chapter 10- The Book That Saved the Earth

Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal












































Post a Comment

0 Comments