Subscribe Us

Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9. Bholi

Chapter 9. Bholi
bholi


Summary of the story

The story opens up with the introduction of a little girl named Sulekha. She was called ‘Bholi’ for being a simpleton. This was so because some part of her brain had got damaged due to an injury during her childhood. She stammered and had pockmarks on her face which she got when she had contracted smallpox at the age of two. She was a laughing stock for everyone. Her father Ramlal was a Numberdar. He had three sons and four daughters, Bholi being the youngest of all. Ramlal was always worried about her as it seemed impossible to marry her with her having an ugly face and a dumb mind. One day, the Tehsildar visited their village to inagurate a girl’s primary school. He persuaded Ramlal to send his daughters to school. Ramlal’s wife suggested to send Bholi to school, although she was against sending girls to school because no boy would marry such a girl. She reasoned that as Bholi had no chance of getting married, so she could go to school. In the beginning, Bholi was frightened to leave her house but when for the first time in her life, she was dressed up and her hair was washed and oiled, she felt that she was to visit a better place. In the school, she met a teacher who was very kind and polite to her. She encouraged her to study and speak with confidence. This filled hope in Bholi and she began to go to school every day. Years passed and her village upgraded into a small town with some facilities like a cotton mill, a cinema and the primary school being converted into a secondary school. One day Bholi’s parents decided to marry her to a lame old man who was a widower but was rich and had not demanded any dowry. They thought it to be the best marriage proposal for their dumb daughter and fixed up her marriage. On the wedding day, the bridegroom arrived with great pomp and show which filled Ramlal with joy. The groom discovered that Bholi had pock marks and demanded dowry in return for marrying her. He demanded a sum of five thousand rupees. Ramlal begged for mercy and even placed his turban in Bishamber’s feet but Bishamber Nath did not agree. Ramlal had to give the money in order to save both his family’s honour and his daughter’s marriage. Bholi could not bear all this and refused to marry a greedy old man. People accused her of being shameless. The wedding party returned. The marriage ceremony ended without Bholi getting married. Her father was surrounded by grief and said that now no one would marry her and what would she do in future. To this, she replied that she would take care of her parents when they grew old and would teach in her school. Her teacher who was quietly watching all this felt proud of her decision.




Q1- Who is the author of the story "Bholi"?
A) KA Abbas
B) Mark Twain
C) Guy De Maupassant
D) Sinclair Lewis

Q2- What do you mean by the word "simpleton"?
A) simple
B) foolish
C) basic
D) none of the above

Q3- What was Bholi's real name?
A) Sulekha
B) Sudekha
C) Champa
D) Chamla

Q4- How many siblings did Bholi have?
A) 1
B) 2
C) 4
D) 6

Q5- Who was her father?
A) Village Numberdar
B) Village Sarpanch
C) Village Tehsildar
D) none of the above

Q6- What damaged some part of her brain?
A) falling off a cot
B) falling off the stairs
C) falling off a verandah
D) small-pox

Q7- What happened when she was two years old?
A) falling off a cot
B) falling off the stairs
C) falling off a verandah
D) small-pox

Q8- At what age did she begin to speak?
A)2
B) 5
C) 4
D) 1

Q9- Why did she talk very little?
A) she stammered
B) other kids mimicked her and made fun of her
C) she was an introvert
D) none of the above

Q10- How is the situation of the house described?
A) poor
B) miserable
C) prosperous
D) fine

Q11- What was the purpose of the Tehsildar's village visit?
A) to inaugrate a girl's school
B) to address complaints of the village
C) to meet the people of the village
D) none of the above

Q12- What did the Tehsildar ask Ramlal to do?
A) drop him back to the city
B) have dinner with him
C) send his daughters to school
D) none of the above

Q13- How did Ramlal's wife react about sending her girls to school?
A) she laughed
B) she got angry
C) no reaction
D) she cried

Q14- Why did she suggest they send Bholi to school?
A) there was little chance of her getting married
B) her husband couldn't disobey Tehsildar's orders
C) she took it to teachers at school to worry about her
D) all of the above

Q15- What was Bholi's first reaction on hearing that she was going to school?
A) she cried with tears of joy
B) she cried with fear
C) she screamed
D) she was excited

Q16- What did it take for Bholi to believe she was being taken to a place better than home?
A) clean dress
B) hair oiling
C) a bath
D) all of the above

Q17- Why did the girls laugh at Bholi?
A) at her dress
B) at her looks
C) at her stammering
D) all of the above

Q18- Who comforted Bholi?
A) her friends
B) her father
C) her mother
D) her teacher

Q19- Whose paintings did she see in the classroom wall?
A) cow
B) goat
C) parrot
D) all of the above

Q20- How did she leave school on the first day?
A) sad
B) with a ray of hope for new life
C) depressed that she'll stay where she is
D) none of the above

Q21- Who was Lakshmi?
A) Bholi's friend
B) Bholi's classmate
C) Bholi's sister
D) Bholi's cow

Q22- Why did Bholi's parents accept Bishamber's marriage proposal?
A) he has a big shop
B) he has a house
C) he has good bank balance
D) all of the above

Q23- What according to you, was wrong in Bishamber marrying Bholi?
A) his age
B) his limbs
C) another village
D) all of the above

Q24- What is the meaning of the word "envious"?
A) jealous
B) looking down on someone
C) hatred
D) none of the above

Q25- How did he react on seeing Bholi's face?
A) asked for compensation
B) got frightened
C) both of these
D) none of the above

Q26- What was in her eyes when the veil was pulled down the second time?
A) hate
B) fear
C) contempt
D) none of the above

Q27- How does she describe her prospective husband?
A) mean
B) greedy
C) coward
D) all of the above

Q28- What did he demand as dowry?
A) money
B) refrigerator
C) television
D) all of the above

Q29- Who is referred to as the "artist" in the lesson?
A) Bholi's friend
B) Bholi
C) Bholi's cow
D) Bholi's teacher

Q30- Who is the artist's work of art?
A) Bholi's friend
B) Bholi
C) Bholi's cow
D) Bholi's teacher


ANSWER KEY
1
A
11
A
21
D
2
B
12
C
22
D
3
A
13
D
23
A
4
D
14
D
24
A
5
A
15
B
25
A
6
A
16
D
26
C
7
D
17
C
27
D
8
B
18
D
28
A
9
B
19
D
29
D
10
C
20
B
30
B
1. Why is Bholi’s father worried about her?

Answer

Bholi’s father was worried about her as she had neither good looks nor intelligence. He did not know how he would find a suitable groom for her.

2. For what unusual reasons is Bholi sent to school?

Answer


Bholi is sent to school because there is little chance of her getting married, with her ugly face and lack of sense.



3. Does Bholi enjoy her first day at school?


Answer

Yes, Bholi enjoys her first day at school as she was glad to find so many girls almost of her own age present there. She hoped that one of these girls might become her friend.

4. Does she find her teacher different from the people at home?

Answer

Yes, she finds her teacher different from the people at home as the teacher was polite and this touched her heart.



5. Why do Bholi’s parents accept Bishamber’s marriage proposal?

Answer

Bholi's parents accept Bishamber's marriage proposal becsuse if they don't accept it, she would not be married for the rest of her life.
6. Why does the marriage not take place?

Answer

The marriage does not take place because the groom demanded dowry.



7. Bholi had many apprehensions about going to school. What made her feel that she was going to a better place than her home?

Answer

Bholi had many apprehensions about going to school. She remembered how their old cow, Lakshmi, had been turned out of the house and sold. When she got a clean dress, bathed and oil was rubbed into her dry hair,only then she felt that she was going to a better place than her home.

8. How did Bholi’s teacher play an important role in changing the course of her life?

Answer

Bholi's teacher played an important role in changing the course of her life. She was polite and friendly which touched her heart. She encouraged her every time and was affectionate towards her and said to Bholi to put her fears of not able to speak aside. The teacher transformed her into a confident person who could read, write and speak clearly.

9. Why did Bholi at first agree to an unequal match? Why did she later reject the marriage? What does this tell us about her?

Answer

Bholi at first agreed to an unequal match because she was lucky to get a well-to-do bridegroom who owned a big shop, had a house of his own and had several thousand in the bank. Moreover, he was not asking for any dowry. Bholi also heard her mother saying that he did not know about her pock-marks and her lack of sense. If the proposal was not accept she might remain unmarried all her life. She later rejected the marriage because the bride groom demanded five thousand rupees as dowry. On seeing the father pleading and humiliated she decided not to marry him.
This tells us that she has self respect and knows what is right or wrong and is able to take a wise decision.

10. Bholi’s real name is Sulekha. We are told this right at the beginning. But only in the last but one paragraph of the story is Bholi called Sulekha again. Why do you think she is called Sulekha at that point in the story?

Answer

The world Bholi means a simpleton. Throughout the story she had been a simpleton hardly expressing her opinion. The word Sulekha means the person with beautiful sense of letters. In this story this word has a larger meaning of being a literate, intelligent and mature individual. After her education Bholi has really changed to Sulekha and her assertion during marriage is her announcement to the world that she is no more a Bholi but Sulekha.
Class 10 English Footprints Without Feet


  1. Chapter 1- A Triumph of Surgery
  2. Chapter 2- The Thief's Story
  3. Chapter 3- The Midnight Visitor
  4. Chapter 4- A Question of Trust
  5. Chapter 5- Footprints without Feet
  6. Chapter 6- The Making of a Scientist
  7. Chapter 7- The Necklace
  8. Chapter 8- The Hack Driver
  9. Chapter 9- Bholi
  10. Chapter 10- The Book That Saved the Earth

Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal

















































Post a Comment

0 Comments