Subscribe Us

Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 3. The Midnight Visitor

Chapter 3. The Midnight Visitor
Quick Revision Notes

Ausable was a secret agent but he didn’t look like that . He was very fat but not much tall but he is much alert in his mind.

• Ausable had a room on the sixth and top floor of a French Hotel.

• Fowler was a writer. Ausable told him that he would get an important report that night concerning some new missiles. This report could change the course of history.

• Fowler saw Max, another secret agent who threatens Fowler with a pistol demanding the report.

• Ausable handled Max cleverly. He told Max that he would complain to the hotel authorities about the balcony Which should be closed immediately.

• There was a loud knocking at the door. Ausable smiled and told that that was the police.

• Max got nervous. His face was black with anger. He asked Ausable to send the police back.In the meantime he would go and wait on the balcony.

• Max jumped into the balcony. In this way Ausable got rid of Max.





Q1- Who is the author of the story "The Midnight Visitor"?
A) James Herriot
B) Ruskin Bond
C) Robert Arthur
D) Victor Canning

Q2- "_____ did not fit any description of a secret agent."
A) Fowler
B) Ausable
C) Max
D) None of the above

Q3- Ausable was a _____ fellow.
A) fat and sloppy
B) fat and enthusiastic
C) thin and enthusiastic
D) thin and sloppy

Q4- What is the meaning of the word "wheezily"?
A) making a sound when you can't breathe easily
B) sneezing
C) coughing
D) None of the above

Q5- Where was Ausable staying?
A) Fowler's home
B) French hotel
C) Max's home
D) French Inn

Q6- Which floor was he staying at?
A) ground floor
B) first floor
C) second floor
D) top floor

Q7- What language did Ausable speak?
A) German
B) French
C) none of these
D) both a and b

Q8- Where did he come from?
A) Paris
B) Germany
C) Boston
D) None of the above

Q9- When did he move to Paris?
A) 5 years ago
B) 10 years ago
C) 20 years ago
D) 25 years ago

Q10- "he had never lost his _____ accent."
A) American
B) French
C) British
D) None of the above

Q11- What is the meaning of the word "espionage"?
A) spying
B) writing
C) hunt
D) None of the above

Q12- Who is Fowler?
A) secret agent
B) spy
C) personal investigator
D) writer

Q13- How did Fowler feel after meeting Ausable?
A) excited
B) overwhelmed
C) disappointed
D) None of the above

Q14- What was Fowler's "first thrill of the day"?
A) meeting Ausable
B) sight of a man with automatic pistol
C) seeing a very important paper
D) none of the above

Q15- What is different about Ausable?
A) doesn't look like an agent
B) doesn't get messages slipped by dark-eyed beauties
C) gets only a phone call for appointments inhis room
D) all of the above

Q16- What is the meaning of the word "slender"?
A) weak
B) slim
C) fat
D) None of the above

Q17- Where did Ausable think Max was?
A) Paris
B) Berlin
C) Boston
D) None of the above

Q18- What did Max want?
A) Fowler
B) phone
C) report
D) all of the above

Q19- How did Max claim to have entered?
A) a passkey
B) balcony
C) window
D) None of the above

Q20- How, according to Ausable did Max enter?
A) a passkey
B) balcony
C) window
D) None of the above

Q21- Where did Max actually enter from?
A) door
B) balcony
C) window
D) None of the above

Q22- Ausable was going to raise the issue of the balcony with _____.
A) government
B) management
C) Max
D) Fowler

Q23- Why did Max enter his room?
A) to shoot Fowler
B) to shoot Ausable
C) To snatch a crucial report from Ausable
D) To snatch a crucial report from Fowler

Q24- What did Max have in his hand?
A) an important report
B) a knife
C) a pistol
D) All of the above

Q25- Whose knocking did Ausable claim it to be?
A) police
B) waiter
C) Max
D) none of the above

Q26- Who was actualy knocking on the door?
A) police
B) waiter
C) Max
D) none of the above

Q27- Who jumped off the window believing there was a balcony?
A) Max
B) Police
C) Ausable
D) Fowler

Q28- Was there a balcony?
A) yes
B) no
C) maybe
D) there is no mention of a balcony

Q29- How would you describe Ausable?
A) witty
B) lazy
C) selfish
D) all of the above

Q30- How did Ausable made Max believe there was a balcony?
A) he made him see it
B) with detailed description
C) there was actually a balcony
D) none of the above


ANSWER KEY
1
C
11
A
21
A
2
B
12
D
22
B
3
A
13
C
23
C
4
A
14
B
24
C
5
B
15
D
25
A
6
D
16
B
26
B
7
D
17
B
27
A
8
C
18
C
28
B
9
C
19
A
29
A
10
A
20
B
30
B


1. How is Ausable different from other secret agents?

Answer

Ausable was different from other secret agents in more ways than one. He had a small room in the musty corridor of a gloomy French hotel. It was on the sixth and top floor and it was scarcely the setting for a romantic adventure. He was extremely fat. Inspite of living in Paris for over twenty years, he spoke French and German only passably and had an American accent. Instead of getting messages slipped into his hands by dark-eyed beauties, he got only a telephone call making an appointment. In these ways, he was different from the conventional notion of a spy.

2. Who is Fowler and what is his first authentic thrill of the day?

Answer

Fowler was a writer and he had come to meet Ausable.
Fowler’s first authentic thrill of the day came when he saw a man in Ausable’s room pointing a pistol towards Ausable and himself.



3. How has Max got in?

Answer

Max had got into the room with a passkey or a master key.

4. How does Ausable say he got in?

Answer
Ausable said that he thought Max had got into the room through the balcony. He said that it was the second time in a month that somebody had got into his room this way.


5. “Ausable did not fit any description of a secret agent Fowler hand ever read.” What do secret agents in books and films look like, in your opinion? Discuss in groups or in class some stories or movies featuring spies, detectives and secret agents, and compare their appearance with that of Ausable in this story. (You may mention characters from fiction in languages other than English. In English fiction you may have come across Sherlock Holmes, Hercule Poirot, or Miss Marple. Have you watched any movies featuring James Bond?)

Answer

Secret agents in fiction are projected like ideal men, ‘Tall dark and handsome’. They are usually well built and keep have beautiful women for company. They would always smoke pipe or cigar and do death defying stunts. James Bond is a very famous character by Ian Fleming. Movies based on James Bond show hi-tech gizmos whch assist the detective in countering villains. There are some exceptions as well. There is a character named Feluda which was created by Satyajit Ray, the famous Bangla Filmmaker. Feluda was typical bhadralok by appearance.

6. How does Ausable manage to make Max believe that there is a balcony attached to his room? Look back at his detailed description of it. What makes it a convincing story?

Answer

Ausable tells Max that someone entered his room through the balcony before also. He also told him that he had asked police to give him protection as he had some important papers with him. On listening Max became nervous and just wanted to escape from police, as a result without noticing he jumped out of the window and fell down. Ausable’s ability to think quickly and calmly, in a situation of panic makes it convincing.

7. Looking back at the story, when do you think Ausable thought up his plan for getting rid of Max? Do you think he had worked out his plan in detail right from the beginning? Or did he make up a plan taking advantage of events as they happened?

Answer

No, I don’t think that he had worked out his plan in detail. He took advantages of the event as they happened. Ausable made a story of the balcony outside the room and as there was a knock at the door, he told it would be police, all this events threatened Max. In such a hurry, he became restless and without seeing jumped out of the window.



1. In this story, Ausable shows great ‘presence of mind’ or the ability to think quickly and act calmly and wisely, in a situation of danger and surprise. Give examples from your own experience, or narrate a story, which shows someone’s presence of mind.

Answer

This story is reference to the play ‘If I were you’. Gurrad was captured by a criminal and the criminal pointed gun towards him but he treated the criminal as a guest and trapped him in his confidence. He achieved the criminal to run away as police is behind him. He told the criminal to run through the exit door, which was actually a cupboard door. The criminal exited through the door and was caught in the cupboard.









Class 10 English Footprints Without Feet


  1. Chapter 1- A Triumph of Surgery
  2. Chapter 2- The Thief's Story
  3. Chapter 3- The Midnight Visitor
  4. Chapter 4- A Question of Trust
  5. Chapter 5- Footprints without Feet
  6. Chapter 6- The Making of a Scientist
  7. Chapter 7- The Necklace
  8. Chapter 8- The Hack Driver
  9. Chapter 9- Bholi
  10. Chapter 10- The Book That Saved the Earth

Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal

















Post a Comment

0 Comments