Subscribe Us

Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 5. Footprints without Feet

Chapter 5. Footprints without Feet




Footprints without Feet Summary

The story is about a scientist named Griffin. He had been discovering ways which could make a man invisible and finally swallowed certain rare drugs that made him invisible. He was first noticed by two boys in staircase of a house where they could just see his footsteps and started following it. They follow it until the footsteps are fainter and cannot be seen. First, as he is feeling cold he enters a mall for some warmth. After the stores shut down, he decides to wear some warm clothes and eat something.
He first unboxes a few clothes and wears them. Then from the kitchen of a restaurant, he eats cold meat and some coffee. Later he goes to a grocery store and eats sweets and drinks wine. He then falls asleep on a pile of quilts. He then wakes up in the morning when some of the store assistants had seen him and started chasing him. He quickly threw away all the clothes he was wearing and became invisible again. Then he started roaming around again without any clothes in the cold winters of London.
He then decides to steal clothes from a theatre company as he knew he would get something there to cover his face as well. He then steals bandages for his face, dark glasses, false nose and a hat for covering himself.
He then hits the shopkeeper and steals all his money. Soon he realizes that London is too crowded to live like this and decides that he would go to a remote village. He books two rooms at an inn at the Iping village.
He reaches there and it is strange for the people of Iping that a stranger with such a weird appearance has come to stay at an inn during the winter season. Once his money is over, he steals from people and also hits the landlord and his wife when they try to check his room in his absence. Then the village constable is asked for help but before that Mrs. Hall, the wife of the landlord asks him questions regarding who he is and what he did to her furniture.

This makes him really furious and he decides to show her who he really is. The people then see a headless man and Mr. Jaffers, the constable also finds out that he would have to arrest a man who does not have a head. They are unable to catch Griffin as he removes all his clothes and becomes invisible. He even knocks out Jaffers as he tries to catch him.










Q1- Who is the author of the story "Footprints without feet"?
A) HG Wells
B) James Herriot
C) John Keats
D) WB Butler
A

Q2- "THE two boys started in surprise at the fresh muddy imprints of a pair of _____"
A) bare feet
B) shoes
C) tyres
D) none of the above
A

Q3- He was leaving his imprints in _____
A) Paris
B) London
C) Iping
D) Canada
B

Q4- What is the meaning of "bewildered"?
A) perplexed
B) confused
C) puzzled
D) all of the above
D

Q5- Who were the boys following?
A) a scientist
B) a dog
C) a rat
D) none of the above
A

Q6- What was he working on?
A) making fake footprints
B) making human bodies invisible
C) making a fool of children
D) all of the above
B

Q7- "Brilliant scientist though he was, Griffin was rather a _____ person."
A) lawless
B) lawful
C) good
D) rude
A

Q8- What did he do for revenge?
A) burned himself
B) burned the landlord
C) burned the house
D) he didn't do anything for revenge
C

Q9- Griffin's body became as transparent as _____
A) glass
B) ice
C) air
D) none of the above
A

Q10- What suggests that he was a homeless wanderer?
A) no clothes
B) no money
C) invisible
D) all of the above
D

Q11- Why was it a bad time to wander in London?
A) it was mid winter
B) he was without clothes
C) both 1 and 2
D) none of the above
C

Q12- Where did he find comfort in London?
A) at the inn
B) a big store
C) theatre store
D) none of the above
B

Q13- Where did he go next?
A) at the inn
B) a big store
C) theatre store
D) none of the above
C

Q14- What did he take from there?
A) food
B) wine
C) bandages
D) all of the above
C

Q15- How did Griffin finaly escape?
A) by hitting them
B) by taking off all his clothes
C) by running away as fast as he could
D) by hiding
B

Q16- Where did he go next?
A) Piping
B) Iping
C) Snowland
D) none of the above
B

Q17- what was an unusual event?
A) a guest at the inn during winters
B) a guest at the inn during summers
C) a guest at the inn during spring
D) nothing was unusual there
B

Q18- How did he justify his disinterest in having a conversation with Mrs Hall?
A) desired solitude
B) didn't want to be disturbed during work
C) both 1 and 2
D) none of the above
C

Q19- What do you mean by the word "eccentric"?
A) uncommon
B) extra
C) catchy
D) none of the above
A

Q20- Why does Mrs Hall find the scientist eccentric?
A) he visited during off season
B) his intention was only to work
C) he looked weird
D) all of the above
D

Q21- Why was Mrs Hall prepared and ready to tolerate strange habits and irritable temper?
A) he had paid in advance
B) he was a scientist
C) both 1 and 2
D) none of the above
A

Q22- What does the first encounter tell us about Mrs Hall?
A) She is not friendly
B) She is money-minded
C) she is disinterested in her guests
D) all of the above
B

Q23- What is being referred to as the "strange incident" that happened in the study?
A) Griffin stealing money while being invisible
B) Griffin arriving at the inn during off season
C) Griffin pretending to be waiting for a cheque
D) none of the above
A

Q24- Who called the incident "an extraordinary affair"?
A) clergyman
B) clergyman's wife
C) Mrs Hall
D) all of the above
A

Q25- What did she think had happened to her furniture?
A) nothing
B) the scientist had put spirits in them
C) the scientist was playing with them
D) the furniture had gone mad
B

Q26- What do you mean by the word "hysterics"?
A) an exaggerated reaction
B) a normal reacion
C) no reaction
D) none of the above
A

Q27- What caused the villagers to suspect the scientist?
A) the robery
B) the furniture incident
C) unexpected availability of cash on him
D) all of the above
D

Q28- "The scientist was always _____; now he became furious."
A) patient
B) quick-tempered
C) calm
D) none of the above
B

Q29- What was easier said than done?
A) to see him
B) to talk to him
C) to hold him
D) none of the above
B

Q30- Where was the theatrical company shop situated?
A) Dury lane
B) Drury lane
C) Druy lane
D) Druri Lane
C


ANSWER KEY

1
A
11
C
21
A
2
A
12
B
22
B
3
B
13
C
23
A
4
D
14
C
24
A
5
A
15
B
25
B
6
B
16
B
26
A
7
A
17
B
27
A
8
C
18
C
28
D
9
A
19
A
29
B
10
D
20
D
30
C









1. How did the invisible man first become visible?

Answer

Griffin was completely invisible until he happened to step in some mud, which caused him to leave footprints as he walked. His footprints were seen by two boys, who followed him as long as the prints were visible. On getting rid of them, he went into a big London store to put on some warm clothes. After the store was shut, he got dressed by putting on shoes, an overcoat and a wide-brimmed hat. This made him visible to the people who came to work at the store the next day.

2. Why was he wandering the streets?

Answer

Griffin was a lawless person. His landlord disliked him and tried to get rid of him. In revenge, he set fire to the house. He had to remove his clothes to get away without being seen. This was why he had become a homeless wanderer—without clothes and money.

3. Why does Mrs Hall find the scientist eccentric?

Answer

The arrival of a stranger at an inn in winter was in itself a strange occurrence. In addition, the stranger had an uncommon appearance. In spite of Mrs Hall’s attempts to be friendly, he would respond in a cold manner. He told her that he had no desire to talk, and that all he wanted was solitude. He did not wish to be disturbed in his work. For all these reasons she regarded him as an eccentric scientist.

4. What curious episode occurs in the study?

Answer

A clergyman and his wife were awakened by noises in the study very early in the morning. Creeping downstairs, they heard the chink of money being taken from the clergyman's desk. He and his wife looked under the desk and behind the curtains, and even up the chimney. There wasn't a sign of anybody. Yet the desk had been opened and the housekeeping money was missing.

5. What other extraordinary things happen at the inn?

Answer

The landlord and his wife surprised to see the scientist's door open. Usually it is shut and locked and he becomes furious if anyone enters his room. The opportunity seems too good to be missed. They peep round the door, see nobody and decide to investigate. The bedclothes were cold, showing that the scientist must have been up for some time. All of a sudden Mrs. Hall heard a sniff close to her ear. A moment later the hat on the bed post leapt up and dashed itself into her face. Then the bedroom chair became alive. Springing into the air it charged straight at her, legs foremost. As she and her husband turned away in terror, the extraordinary chair pushed them both out of the room and then appeared to slam and lock the door after them. Mrs. Hall almost fell down the stairs in hysterics. She was convinced that the room was haunted by sprits and the stranger had somehow caused these to enter into the furniture.



6. “Griffin was rather a lawless person.” Comment.

Answer

It is rightly said that Griffin was a lawless person. He was not a law abiding citizen. A person who follows law and order of the country can not think of damaging other's property. But Griffin set fire to the house and became a homeless wanderer. He also robbed a shopkeeper of all the money he could find. He stole the housekeeping money from the clergyman's desk. Griffin also attacked Mrs. Hall when she entered his room. All these activities and instances prove that he was really a lawless person.

7. How would you assess Griffin as a scientist?

Answer

After repeated experiments, Griffin had discovered how to make the human body transparent. This was a big achievement. However, he misused his discovery for personal gains and for hurting others. Thus, though he can be termed as a brilliant scientist, he was not a noble one.





Class 10 English Footprints Without Feet


  1. Chapter 1- A Triumph of Surgery
  2. Chapter 2- The Thief's Story
  3. Chapter 3- The Midnight Visitor
  4. Chapter 4- A Question of Trust
  5. Chapter 5- Footprints without Feet
  6. Chapter 6- The Making of a Scientist
  7. Chapter 7- The Necklace
  8. Chapter 8- The Hack Driver
  9. Chapter 9- Bholi
  10. Chapter 10- The Book That Saved the Earth

Class 10 English First Flight
  1. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1- A Letter to God
  2. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 2- Long Walk to Freedom
  3. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 3- Two Stories About Flying
  4. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 4- From the Diary of Anne Frank
  5. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 5-The Hundred Dresses - I
  6. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6- The Hundred Dresses - II
  7. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7- Glimpses of India
  8. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 8- Mijbil the Otter
  9. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus
  10. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10- The Sermon at Benares
  11. NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 11- The Proposal












Post a Comment

0 Comments