Subscribe Us

Class 10 Science Chemical Reactions and Equations MCQ Questions with Answers

 CBSE Class 10 Science Book Chapter 1 “Chemical Reactions and Equations” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

Class 10 Science MCQs Chapter 1 Chemical Reactions and Equations

1. Which of the following is a displacement reaction?
MCQ Questions for Class 10 Science Chemical Reactions and Equations with Answers 1Answer/ Explanation

Answer: b
Explaination: Reason: Here sodium (Na) displaces to form sodium hydroxide.


2. Magnesium ribbon is rubbed before burning because it has a coating of
(a) basic magnesium carbonate
(b) basic magnesium oxide
(c) basic magnesium sulphide
(d) basic magnesium chlorideAnswer

Answer: a


3. Which of the following statements about the given reaction are correct?
3Fe (s) + 4H2O (g) → Fe3O4 (s) + 4 H2 (g)
(i) Iron metal is getting oxidised
(ii) Water is getting reduced
(iii) Water is acting as reducing agent
(iv) Water is acting as oxidising agent
(a) (i), (zi) and (iii)
(b) (in) and (iv)
(c) (i), (ii) and (iv)
(d) (ii) and (iv)Answer

Answer: c


4. Which of the following are exothermic processes?
(i) Reaction of water with quick lime
(ii) Dilution of an acid
(iii) Evaporation of water
(iv) Sublimation of camphor (crystals)
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iv)Answer/ Explanation

Answer: a
Explaination: Reason: In both the cases, heat energy is evolved.


5. Oxidation is a process which involves
(a) addition of oxygen
(b) addition of hydrogen
(c) removal of oxygen
(d) removal of hydrogenAnswer

Answer: a


6. The process of reduction involves
(a) addition of oxygen
(b) addition of hydrogen
(c) removal of oxygen
(d) removal of hydrogenAnswer

Answer: b


7. Three beakers labelled as A, B and C each containing 25 ml of water were taken. A small amount of NaOH, anhydrous CuSO4 and NaCl were added to the beakers A, B and C respectively. It was observed that there was an increase in the temperature of the solution contained in beakers A and B, whereas in case of beaker C, the temperature of the solution falls. Which one of the following statement(s) is (are) correct?
(i) In beakers A and B, exothermic process has occurred.
(ii) In beakers A and B, endothermic process has occuBftd.
(iii) In beaker C exothermic process has occurred.
(iv) In beaker C endothermic process has occurred.
(a) (i) only
(b) (ii) only
(c) (i) and (iv)
(d) (iv), (ii) and (iii)Answer

Answer: c


8. Give the ratio in which hydrogen and oxygen are present in water by volume.
(a) 1:2
(b) 1:1
(c) 2:1
(d) 1:8Answer

Answer: a


9. Which among the following statement(s) is (are) true?
Exposure of silver chloride to sunlight for a long duration turns grey due to
(i) the formation of silver by decomposition of silver chloride
(ii) sublimation of silver chloride
(iii decomposition of chlorine gas from silver chloride
(iv) oxidation of silver chloride
(a) (i) only
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iv) onlyAnswer

Answer: a


10. MnO2 + 4HCl → 2 + 2H2O + Cl2
Identify the substance oxidized in the above . equation.
(a) MnCl2
(b) HCl
(c) H2O
(d) MnO2Answer/ Explanation

Answer: d
Explaination: Reason: In this reaction HCl is oxidised to Cl2, whereas MnO2 is reduced to MnCl2.


11. A substance ‘X’ is used in white-washing and is obtained by heating limestone in the absence of air. Identify ‘X’.
(a) CaOCl2
(b) Ca (OH)2
(c) CaO
(d) CaCO3Answer/ Explanation

Answer:
Explaination:
MCQ Questions for Class 10 Science Chemical Reactions and Equations with Answers 2


12. When Ag is exposed to air it gets a black coating of
(a) AgNO3
(b) Ag2S
(c) Ag2O
(d) Ag2CO3Answer

Answer: b


13. Which of the following is an endothermic process?
(a) Dilution of sulphuric acid
(b) Sublimation of dry ice
(c) Condensation of water vapours
(d) Respiration in human beingsAnswer

Answer: b


14. In the double displacement reaction between aqueous potassium iodide and aqueous lead nitrate, a yellow precipitate of lead iodide is formed. While performing the activity if lead nitrate is not available, which of the following can be used in place of lead nitrate?
(a) Lead sulphate (insoluble)
(&) Lead acetate
(c) Ammonium nitrate
(d) Potassium sulphateAnswer

Answer: b


15. What type of chemical reactions take place when electricity is passed through water?
(a) Displacement
(b) Combination
(c) Decomposition
(d) Double displacementAnswer/ Explanation

Answer: c
Explaination:
MCQ Questions for Class 10 Science Chemical Reactions and Equations with Answers 3


16. Select the oxidising agent for the following reaction:
H2S + I2 > 2HI + S
(a) I2
(b) H2S
(C) HI
(d) SAnswer

Answer: a


17. A substance added to food containing fats and oils is called:
(a) Oxidant
(b) Rancid
(c) Coolant
(d) AntioxidantAnswer

Answer: d


18. The condition produced by aerial oxidation of fats and oils in foods marked by unpleasant smell and taste is called:
(a) antioxidation
(b) reduction
(c) rancidity
(d) corrosionAnswer

Answer: c


19. Electrolysis of water is a decomposition reaction. The mole ratio of hydrogen and oxygen gases liberated during electrolysis of water is:
(a) 1 : 1
(b) 2:1
(c) 4:1
(d) 1:2Answer

Answer: b


20. When S02 gas is passed through saturated solution of H2S, which of the following reaction occurs?
(a) SO2 + 2H2S → 2H20 + 3S
(b) SO2 + 2H2S → H20 + 3S
(c)SO2 + H2S → H2O + S
(d) SO2 + H2O → SO3 + H2Answer

Answer: a


21. Name the products formed when iron filings are heated with dilute hydrochloric acid
(a) Fe (III) chloride and water
(b) Fe (II) chloride and water
(c) Fe (II) chloride and hydrogen gas
(d) Fe (III) chloride and hydrogen gasAnswer/ Explanation

Answer: d
Explaination: Reason: 2Fe + 6HCl → 2FeCl3 (Iron (III) chloride) + 3H2


22. Pb + CuCl2 → PbCl2 + Cu
The above reaction is an example of:
(a) combination
(b) double displacement
(c) decomposition
(d) displacementAnswer

Answer: d


23. Which of the following gases can be used for storage (a) Carbon dioxide or Oxygen
(b) Nitrogen or Oxygen
(c) Carbon dioxide or Helium
(d) Helium or NitrogenAnswer

Answer: d


24. A dilute ferrous sulphate solution was gradu¬ally added to the beaker containing acidified permanganate solution. The light purple colour of the solution fades and finally disap¬pears. Which of the following is the correct explanation for the observation?
(a) KMnO4 is an oxidising agent, it oxidises FeSO4.
(b) FeSO4 acts as an oxidising agent and oxidises KMNO4.
(c) The colour disappears due to dilution; no reaction is involved.
(d) KMnO4 is an unstable compound and de-composes in presence of FeSO4. to a colourless compound.Answer

Answer: a


25. In which of the following chemical equations, the abbreviations represent the correct states of the reactants and products involved at reaction temperature?
(a) 2H2 (l) + O2 (l) > 2H2O(g)
(b) 2H2 (g) + O2 (l) > 2H2O (l)
(c) 2H2 (g) + O2 (g) > 2H2O (l)
(d) 2H2 (g) +O2 (g) > 2H2O (g)Answer

Answer: d


Fill in the Blanks

1. The addition of oxygen to a substance is called …………. whereas removal of oxygen is called …………. .
2. The addition of hydrogen to a substance is called …………. whereas removal of hydrogen is called …………. .
3. Precipitation reactions produce insoluble …………. .
4. Reactions in which energy is given out are known as …………. .
5. Reaction in which an element displaces another element from its compound is called …………. .
6. Two antioxidants which are usually added to fat and oil containing foods to prevent rancidity, are …………., …………. .
7 …………. is the process in which metals are eaten up gradually by the action of air, moisture or a chemical on
their surface.
8. 2 FeSO4 → Fe2O3 + SO2 + ………….
9. Na2SO4 + BaCl2 → …………. + 2NaCl
10. Complete the missing components/variables given as x and y in the following reactions:
(a) Pb (NO3)2 (aq) + 2KI (aq) → Pbl2 (x) + 2KNO3 (y)
(b) Cu (s) + 2AgNO3 (aq) → Cu (NO3)2 (aq) + x (s)

Answers

1. oxidation, reduction
2. reduction, oxidation
3. salts
4. exothermic reactions
5. displacement reaction
6. BHA and BHT
7. Corrosion
8. SO3
9. BaSO4
10. (a) x → (s); y → (aq);
(b) x → 2Ag

Post a Comment

0 Comments