Subscribe Us

Class 10 Science MCQs Chapter 2 Acids Bases and Salts

 CBSE Class 10 Science Book Chapter 2 “Acids, Bases and Salts” Multiple Choice Questions ‌(MCQs) with Answers

1. What happens when a solution of an acid is mixed with a solution of a base in a test tube?
(i) Temperature of the solution decreases
(ii) Temperature of the solution increases
(in) Temperature of the solution remains the same
(iv) Salt formation takes place
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) only
(d) (ii) and (iv)Answer

Answer: d


2. When hydrogen chloride gas is prepared on a humid day, the gas is usually passed through the guard tube containing calcium chloride. The role of calcium chloride taken in the guard tube is to
(a) absorb the evolved gas
(b) moisten the gas
(c) absorb moisture from the gas
(d) absorb Cl ions from the evolved gasAnswer/ Explanation

Answer: c
Explaination: Reason: Guard tube drys (absorbs water) from calcium chloride on a humid day.


3. Which one of the following salts does not con-tain water of crystallisation?
(a) Blue vitriol
(b) Baking soda
(c) Washing soda
(d) GypsumAnswer

Answer: b


4. In terms of acidic strength, which one of the following is in the correct increasing order?
(a) Water < Acetic acid < Hydrochloric acid
(b) Water < Hydrochloric acid < Acetic acid
(c) Acetic acid < Water < Hydrochloric acid
(d) Hydrochloric acid < Water < Acetic acidAnswer

Answer: a


5. What is formed when zinc reacts with sodium hydroxide?
(a) Zinc hydroxide and sodium
(b) Sodium zincate and hydrogen gas
(c) Sodium zinc-oxide and hydrogen gas
(d) Sodium zincate and waterAnswer/ Explanation

Answer: b
Explaination: Reason: Zn + 2NaOH → Ma2Zn02 (Sodium Zincate) + H2


6. Tomato is a natural source of which acid?
(a) Acetic acid
(b) Citric acid
(c) Tartaric acid
(d) Oxalic acidAnswer

Answer: d


7. Brine is an
(a) aqueous solution of sodium hydroxide
(b) aqueous solution of sodium carbonate
(c) aqueous solution of sodium chloride
(d) aqueous solution of sodium bicarbonateAnswer

Answer: c


8. Na2CO3 . 10H2O is
(a) washing soda
(b) baking soda
(c) bleaching powder
(d) tartaric acidAnswer

Answer: a


9. At what temperature is gypsum heated to form Plaster of Paris?
(a) 90°C
(b) 100°C
(c) 110°C
(d) 120°CAnswer

Answer: b


10. How many water molecules does hydrated cal-cium sulphate contain?
(a) 5
(b) 10
(c) 7
(d) 2Answer/ Explanation

Answer: d
Explaination: Reason: Chemical formula of hydrated calcium sulphate or gypsum is CaSO4.2H2O


11. Sodium carbonate is a basic salt because it is a salt of a
(a) strong acid and strong base
(b) weak acid and weak base
(c) strong acid and weak base
(d) weak acid and strong baseAnswer

Answer: d


12. Alkalis are
(a) acids, which are soluble in water
(b) acids, which are insoluble in water
(c) bases, which are insoluble in water
(d) bases, which are soluble in water

Answer: d


13. Which of the following statements is correct about an aqueous solution of an acid and of a base?
(i) Higher the pH, stronger the acid
(ii) Higher the pH, weaker the acid
(in) Lower the pH, stronger the base
(iv) Lower the pH, weaker the base
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iv)Answer/ Explanation

Answer: d
Explaination: Reason: Stronger the acid, lesser is the pH. Stronger the base, higher is the pH.


14. The apparatus given in the adjoining figure was set up to demonstrate electrical conductivity.
MCQ Questions for Class 10 Science Acids Bases and Salts with Answers 1
Which of the following statement(s) is (are) correct?
(i) Bulb will not glow because electrolyte is not acidic.
(ii) Bulb will glow because HCl is a strong acid and furnishes ions for conduction.
(iii) Bulb will not glow because circuit is incomplete.
(iv) Bulb will not glow because it depends upon the type of electrolytic solution.
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (ii) only
(d) (iv) onlyAnswer

Answer: c


15. Lime water reacts with chlorine to give
(a) bleaching powder
(b) baking powder
(c) baking soda
(d) washing sodaAnswer/ Explanation

Answer: c
Explaination:
MCQ Questions for Class 10 Science Acids Bases and Salts with Answers 2


16. Nettle sting is a natural source of which acid?
(a) MetiWanoic acid
(b) Lactic acid
(c) Citric acid
(d) Tartaric acidAnswer

Answer: a


17. Tooth enamel is made up of
(a) calcium phosphate
(b) calcium carbonate
(c) calcium oxide
(d) potassiumAnswer

Answer: a


18. What is the pH range of our body?
(a) 7.0 – 7.8
(b) 7.2 – 8.0
(c) 7.0 – 8.4
(d) 7.2 – 8.4Answer

Answer: a


19. Rain is called acid rain when its:
(a) pH falls below 7
(b) pH falls below 6
(c) pH falls below 5.6
(d) pH is above 7Answer

Answer: c


20. Sodium hydroxide is a
(a) weak base
(b) weak acid
(c) strong base
(d) strong acidAnswer/ Explanation

Answer: c
Explaination: Reason: Sodium hydroxide ionises in water and produces a large amount of hydroxide ions.


21. An aqueous solution turns red litmus solution blue. Excess addition of which of the following solution would reverse the change?
(a) Baking powder
(b) Lime
(c) Ammonium hydroxide solution
(d) Hydrochloric acidAnswer

Answer: d


22. When copper oxide and dilute hydrochloric acid react, colour changes to
(a) white
(b) bluish-green
(c) blue-black
(d) blackAnswer/ Explanation

Answer: b
Explaination: Reason: Blue-green colour of solution is due to the formation of copper (II) chloride.


23. Sodium hydroxide is used
(a) as an antacid
(b) in manufacture of soap
(c) as a cleansing agent
(d) in alkaline batteriesAnswer

Answer: b


24. Sodium hydroxide turns phenolphthalein solution
(a) pink
(b) yellow
(c) colourless
(d) orangeAnswer

Answer: a


25. Chemical formula of washing soda is
(a) Na2C03 . 7H2O
(b) Na2C03 . 5H2O
(c) Na2C03 . 2H2O
(d) Na2C03 . 10H2OAnswer

Answer: d










Post a Comment

0 Comments