Subscribe Us

Class 10 Science MCQs Chapter 3 Metals and Non-Metals

 CBSE Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non-Metals Multiple Choice Question with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

Class 10 Science MCQs Chapter 3 Metals and Non-Metals

1. Aluminium is used for making cooking uten¬sils. Which of the following properties of alu¬minium are responsible for the same?
(i) Good thermal conductivity
(ii) Good electrical conductivity
(iii) Ductility
(iv) High melting point
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (iv)Answer

Answer: d


2. The most abundant metal in the earth’s crust is
(a) Iron
(b) Aluminium
(c) Calcium
(d) SodiumAnswer

Answer: b


3. The poorest conductor of heat among metals is
(a) Lead
(b) Mercury
(c) Calcium
(d) SodiumAnswer

Answer: a


4. Which property of metals is used for making bells and strings of musical instruments like Sitar and Violin?
(a) Sonorousness
(b) Malleability
(c) Ductility
(d) ConductivityAnswer

Answer: a


5. Al2O3 + 2NaOH → …… + H2O
(a) Al(OH)3
(b) Na2O
(c) NaAlO2
(d) AlNaO2Answer

Answer: c


6. Which of the following is the correct arrange-ment of the given metals in ascending order of their reactivity?
Zinc, Iron, Magnesium, Sodium
(a) Zinc > Iron > Magnesium > Sodium
(b) Sodium > Magnesium > Iron > Zinc
(c) Sodium > Zinc > Magnesium > Iron
(d) Sodium > Magnesium > Zinc > IronAnswer

Answer: d


7. Which of the following pairs will give dis-placement reactions?
(a) FeSO4 solution and Copper metal
(b) AgNO3 solution and Copper metal
(c) CuSO4 solution and Silver metal
(d) NaCl solution and Copper metalAnswer

Answer: b


8. Non-metals form covalent chlorides because
(a) they can give electrons to chlorine
(b) they can share electrons with chlorine
(c) they can give electrons to chlorine atoms to form chloride ions
(d) they cannot share electrons with chlorine atomsAnswer

Answer: b


9. Which of the following oxide(s) of iron would be obtained on prolonged reaction of iron with steam?
(a) FeO
(b) Fe2O3
(c) Fe3O4
(d) Fe2O3 and Fe2O4Answer/ Explanation

Answer: c
Explaination: Reason: 3Fe (s) + 4H2O (g) → Fe3O4 (s) + 4H2 (g)


10. Which of tire following are not ionic compounds?
(i) KCl
(ii) HCl
(iii) CCl4
(iv) NaCl
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iii)Answer

Answer: b


11. The electronic configuration of three elements X, Y and Z are as follows:
X = 2, 4, Y = 2, 7, Z = 2,1 Which two elements will combine to form an ionic compound and write the correct formula,
(a) X2Y
(b) YZ
(c) XZ3</sub
(d) Y2Z
Answer

Answer: b


12. The highly reactive metals like Sodium, Potas-sium, Magnesium, etc. are extracted by the
(a) electrolysis of their molten chloride
(b) electrolysis of their molten oxides
(c) reduction by aluminium
(d) reduction by carbon

Answer: a


13. Which of the following non-metal is lustrous?
(a) Sulphur
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) IodineAnswer

Answer: d


14. Example of an amphoteric oxide is:
(a) Na2O
(b) K2O
(C) Al2O3
(d) MgOAnswer

Answer: c


15. Which one among the following is an acidic oxide?
(a) Na2O
(b) CO
(c) CO2
(d) Al2O3Answer

Answer: c


16. The atomic number of an element ‘X’ is 12. Which inert gas is nearest to X?
(a) He
(b) Ar
(c) Ne
(d) KrAnswer/ Explanation

Answer: c
Explaination: Reason: ‘X’ is Magnesium and Argon (Ar) with atomic number 12 is the closest inert gas to it.


17, The process in which a carbonate ore is heated strongly in the absence of air to convert it into metal oxide is called
(a) Roasting
(b) Reduction
(c) Calcination
(d) SmeltingAnswer

Answer: c


18. Oxides of moderately reactive metals like Zinc, Iron, Nickel, Tin, Copper etc. are reduced by using
(a) Aluminium as reducing agent
(b) Sodium as reducing agent
(c) Carbon as reducing agent
(d) Calcium as reducing agentAnswer

Answer: c


19. In thermite welding a mixture of …… and …… is ignited with a burning magnesium ribbon which produces molten iron metal as large amount of heat is evolved.
(a) iron (III) oxide and aluminium powder
(b) iron (II) oxide and aluminium powder
(c) iron (III) chloride and aluminium powder
(d) iron (III) sulphate and aluminium powderAnswer

Answer: a


20. Galvanisation is a method of protecting iron from rudftng by coating with a thin layer of
(a) Galium
(b) Aluminium
(c) Zinc
(d) SilverAnswer

Answer: c


21. An element X is soft and can be cut with a knife. This is very reactive to air and cannot be kept open in air. It reacts vigorously with water. Identify the element from the following
(a) Mg
(b) Na
(c) P
(d) CaAnswer

Answer: b


22. Reaction between X and Y forms compound Z. X loses electron and Y gains electron. Which of the following properties is not shown by Z?
(a) Has high melting point
(b) Has low melting point
(c) Conducts electricity in molten state
(d) Occurs as solidAnswer/ Explanation

Answer: c
Explaination: Reason: Z is an ionic compound. It has a high melting point.


23. The electronic configurations of three ele¬ments X, Y and Z are X — 2, 8; Y — 2, 8, 7 and Z — 2, 8, 2. Which’of the following is correct?
(a) X is a metal
(b) Y is a metal
(c) Z is a non-metal
(d) Y is a non-metal and Z is a metalAnswer/ Explanation

Answer: c
Explaination: Reason: According to the electronic configuration, Y is Chlorine and Z is Magnesium.


24. Amalgam is an alloy of
(a) Copper and Tin
(b) Mercury
(c) Lead and Tin
(d) Copper and ZincAnswer

Answer: b


25. Copper objects lose their shine and form green coating of
(a) Copper oxide
(b) Copper hydroxide and Copper oxide
(c) Basic Copper carbonate
(d) Copper carbonateAnswer

Answer: c

















Post a Comment

0 Comments