Subscribe Us

Class 10 Science MCQs Chapter 4 Carbon and Its Compounds

 CBSE Class 10 Science Book Chapter 4 “Carbon and Its Compounds” Multiple Choice Questions ‌(MCQs) with Answers

1. Which of the following statements are correct for carbon compounds?
(i) Most carbon compounds are good conductors of electricity.
(ii) Most carbon compounds are poor conductors of electricity.
(iii) Force of attraction between molecules of carbon compounds is not very strong.
(iv) Force of attraction between molecules of carbon compounds is very strong.
(a) (ii) and (iv)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (i) and (iii)Answer

Answer: b


2. C3H8 belongs to the homologous series of
(a) Alkynes
(b) Alkenes
(c) Alkanes
(d) Cyclo alkanesAnswer

Answer: c


3.
MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 1
(a) 2-ethyl-2-methyl propane
(b) 2, 2-demethyl butane
(c) 1,1,1-trimethyl propane
(d) 2, 2-methyl butaneAnswer

Answer: b


4. Which of the following is the formula of Butanoic acid?
MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 2Answer

Answer: d


5. The number of isomers of pentane is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5Answer

Answer: b


6. Which of the following will undergo addition reactions?
(a) CH4
(b) C3H8
(C) C2H6
(d) C2H4Answer

Answer: d


7. When ethanoic acid is treated with NaHCO^ the gas evolved is
(a) H2
(b) CO2
(c) CH4
(d) COAnswer

Answer: b


8. Ethanol on complete oxidation gives
(a) acetic acid/ethanoic acid
(b) CO2 and water
(c) ethanal
(d) acetone/ethanoneAnswer

Answer: b


9. Which of the following will give a pleasant smell of ester when heated with ethanol and a small quantity of sulphuric acid?
(a) CH3COOH
(b) CH3CH2OH
(c) CH3OH
(d) CH3CHOAnswer

Answer: a


10. Name the functional group present in CH3COCH3.
(a) Alcohol
(b) Carboxylic acid
(c) Ketone
(d) AldehydeAnswer

Answer: c


11. Why does carbon form compounds mainly by covalent bonding?
(a) There are four electrons in the outermost shell of carbon.
(b) It requires large amount of energy to form C4+ or C4sup>4-.
(c) It shares its valence electrons to complete its octet.
(d) All the above.Answer

Answer: d


12. Addition reactions are undergone by
(a) saturated hydrocarbons (alkanes)
(b) only alkenes
(c) only alkynes
(d) both alkenes and alkynes

Answer: d


13. Identify ‘A’ in the following reaction:
CH3COOH + Na2CO3 → A + CO2 + H0O
(a) CH3COONa
(b) CH2(Na)COOH
(c) NaOH
(d) NaHCO3Answer

Answer: a


14. Which of the following belongs to homologous series of alkynes?
C6H6, C2H6, C2H4, C3H4.
(a) C6H6
(b) C2H4
(C) C2H6
(d) C3H4Answer

Answer: d


15. A hydrocarbon has four carbon atoms. Give its molecular formula if it is an alkene.
(a) C4H10
(b) C4H8
(C) C4H6
(d) C4H4Answer

Answer: b


16. Identify A and B
MCQ Questions for Class 10 Science Carbon and Its Compounds with Answers 3Answer

Answer: a


17. Give the IUPAC name of CH3COOC2H5.
(a) Ethyl ethanoic acid
(b) Butanoate
(c) Ethyl ethanoate
(d) Etyl methyl carboxylic acidAnswer

Answer: c


18. The firSt member of the alkyne homologous series is
(a) propyne
(b) ethyne
(c) methane
(d) etheneAnswer

Answer: b


19. In diamond, each carbon atom is bonded to four other carbon atoms to form
(a) a hexagonal array
(b) a rigid three-dimensional structure
(c) a structure in the shape of a football
(d) a structure of a ringAnswer

Answer: b


20. A soap molecule has a
(a) hydrophobic head and hydrophobic tail
(b) hydrophobic head and hydrophilic tail
(c) hydrophilic head and hydrophilic tail
(d) hydrophilic head and hydrophobic tail

Answer

Answer: d











Post a Comment

0 Comments